Fakta om arbejde i fødevareproduktion

Leverandører til virksomheder, der fremstiller fødevarer skal stort set alle registreres hos Fødevarestyrelsen. Det samme gælder hvis der leveres produkter eller komponenter til fødevareindustrien.

Nej, det er det ikke. Men Fødevarestyrelsen har heller ikke selv gjort opmærksom på det.

Hvis en leverandør svejser eller monterer nye elemnter på eksisterende udstyr - fx skifter en komponent, monterer et rør osv - og dén del har kontakt med fødevarer - er der et krav om at virksomheden skal registreres.

Leveradøren skal gøre flere ting:

  • registreres hos Fødevarestyrelsen som ”fabrikant af fødevarekontaktmaterialer”, hvilket betyder at Fødevarestyrelsen fører tilsyn ca. hvert andet år,
  • udarbejde en såkaldt risikovurdering,
  • udarbejde et egenkontrolprogram,
  • sørge for at få såkaldte overensstemmelseserklæringer fra sine leverandører – svarende til de stål- eller materialecertifikater som mange kender i forvejen,
  • selv skrive overensstemmelseserklæringer for egne leverancer (Dette er anderledes end maskindirektivet, som mange smede ellers kender, da disse erklæringer skal laves uanset om der skal CE-mærkes eller ej).

Nej, medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne behøver ikke selv lave risikovurdering og egenkontrolprogram for fødevarer. Vi har sammen med rådgivervirksomheden ECOHouse udarbejdet denne del én gang for alle for medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne (læs mere i flyeren fælles branchekode).

De to dokumenter (risikovurdering og egenkontrolprogram) er samlet til en såkaldt branchekode, som medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne kan bruge. Man skal basalt set kun udfylde en skabelon med sit eget og virksomhedens navn.

Branchekoden har været til vurdering i Fødevarestyrelsen, hvilket betyder, at leverandøren ikke skal diskutere fødevareteori med en tilsynsførende under et tilsynsbesøg. Der er et årligt administrationsgebyr, som sikrer at systemet opdateres løbende.

Læs mere om den Fælles Branchekode her

Så er der mere hjælp at hente. Som et tillæg er der mulighed for at tilkøbe et årligt servicebesøg fra en af de rådgivere, der er tilknyttet ordningen. Her bliver alt gennemgået og opdateret - og der er også mulighed for at få online-hjælp.

Endeligt, vil der løbende blive afholdt info- og ERFA-møder, hvor begreber og termer i reglerne fra Fødevarestyrelsen, omsætte til almindelig dansk.

Ja, det er der - også almindelige industri-, smede- og vvs-virksomheder. I visse tilfælde fordi deres kunder har krævet det, og i andre tilfælde fordi myndighederne selv har opsøgt virksomhederne.Det kan være dyrt ikke at være registreret

Så skal virksomheden helt undlade at udføre arbejder, der kan have kontakt med fødevarer. Det er ganske enkelt ulovligt og straffes med bøde, samt tilbagekald af de produkter der måtte være involveret.

Kontakt TEKNIQ Arbejdsgiverne på tlf. 4343 6000 hvis du vil vide mere.


Senest opdateret 16-10-2019

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.