Tyve boltrer sig på de nordjyske byggepladser

Udsendt på vegne af en række regionale TEKNIQ-rådsmedlemmer med lokale tal og udtalelser.

Antallet af tyverier på byggepladserne i Region Nordjylland er steget markant. Det bekymrer brancheorganisationen TEKNIQ, der efterlyser større fokus på problemet.

Efter en årrække med stabilt fald i antallet af anmeldte tyverier på landets byggepladser er kurven knækket den forkerte vej i 2017. Ifølge nye tal fra Rigspolitiet steg antallet af anmeldte tyverier i Nordjylland eksempelvis med godt 31 procent i tredje kvartal (fra 16 til 21) i forhold til samme periode året før. Dermed følger udviklingen i regionen den samme tendens som på landsbasis.

”For den enkelte virksomhed er det både voldsomt generende og dyrt, når ubudne gæster tømmer en byggeplads for værktøj og materialer. For dels så skal det stjålne erstattes og dels så vil det ofte betyde, at arbejdet sættes i stå i en kortere eller længere periode, og det er bestemt ikke gratis,” siger Per Møller Christensen, formand for TEKNIQ-råd Nordjylland.

Han understreger, at det kan være svært for virksomhederne at sikre sig fuldstændig mod tyverierne. Rigspolitiets tal viser også, at sandsynligheden for, at tyvene fanges, er ganske beskeden. I årets tre første kvartaler har der således på landsplan været i alt 851 anmeldelser af tyverier fra byggepladser, samtidig med at der kun er blevet rejst 134 sigtelser.

”Det viser bare, at vi har brug for, at myndighederne her i Nordjylland i højere grad fokuserer på problemet. En løsning kunne være, at man styrkede samarbejdet mellem myndigheder og virksomheder for bedre at tyverisikre byggepladserne,” siger Per Møller Christensen.

Forsikringsselskab anbefaler DNA-mærkning

Hos forsikringsselskabet Tryg er man jævnligt i kontakt med virksomheder, der har været udsat for tyveri på byggepladsen. Tyverierne skaber stor frustration hos virksomhederne, der søger rådgivning hos selskabet om, hvordan de kan forebygge tyverierne fremover.

”Et af de tiltag, som vi anbefaler, er mærkning med syntetisk DNA,” fortæller Charlotte Nolsøe Gøttler, forebyggelseschef i Tryg.

Selvom Tryg siden 2014 har tilbudt sine kunder DNA-mærkningsudstyr til cirka halv pris, er det stadig kun et fåtal af kunderne, der benytter sig af teknologien til at forebygge tyverier. Det ærgrer Charlotte Nolsøe Gøttler på de erhvervsdrivendes vegne. Ifølge forebyggelseschefen rummer den nye teknologi nemlig en række store fordele.

“DNA-mærkning øger muligheden for, at virksomheder, som er blevet bestjålet, kan få de stjålne genstande tilbage, hvis de bliver fundet. Desuden har DNA-mærkning en forebyggende effekt, fordi mærkningen gør det sværere for tyvene at omsætte tyvekosterne som hælervarer, da de kan føres direkte tilbage til ejermanden. Og hverken tyve eller hælere ønsker at blive kædet sammen med et konkret tyveri eller indbrud,” forklarer Charlotte Nolsøe Gøttler.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.