Tyve løber med varmen i Region Hovedstaden

Pressemeddelelse sendt til regionale medier i Region Hovedstaden.

Dyre varmepumper bliver i stigende grad stjålet, både før og efter de er sat op ved danske hjem. Boligejere opfordres til at sikre pumperne bedst muligt.

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

”Vi hører med jævne mellemrum om, at varmepumperne stjæles fra kunderne. Det er et problem, som først er opstået de seneste par år, i takt med at stadig flere skifter eksempelvis oliefyrene ud med netop en varmepumpe,” siger Mads Bengtsson, regionschef hos Kemp & Lauritzen og medlem af TEKNIQ-råd Hovedstaden.

Salget af varmepumper til danske boligejere er især det seneste år steget eksplosivt. Således steg salget af de billige luft-luft varmepumper fra 21.396 i 2016 til 35.504 sidste år. Og for de dyrere luft-vand varmepumper markerede de 6.289 installerede varmepumper i 2017 en stigning på hele 59 procent i forhold til året før.

”Der er tale om en eftertragtet vare, som åbenbart også tiltrækker tyvene. De fleste af de tyverier, vi hører om, sker, fra pumpen er leveret hos kunden og til den monteres. Men der er også eksempler på, at tyvene ved de dyrere anlæg afmonterer udedelen til pumpen og smutter med den,” siger Mads Bengtsson.

Let at afsætte stjålne pumper

Der findes foreløbig ingen præcise tal for omfanget af varmepumpetyverierne, men hos de danske forsikringsselskabers brancheorganisation, Forsikring & Pension, bekræfter man tendensen.

”Vi hører ganske rigtigt især om det i forbindelse med de større og dyrere varmepumper – og mindre ved de små sommerhusanlæg. Og jeg kan godt forestille mig, at det kan være ganske let at komme af med anlæggene på hælermarkedet,” siger Søren Kjeldmand, konsulent for sikring hos Forsikring & Pension.

”Derfor er det også vigtigt, at både boligejere og installatører sørger for at få noteret serienummeret på den enkelte varmepumpe ned, så man bedre kan spore de stjålne dele,” siger Søren Kjeldmand.

Systematisk registrering

Den samme opfordring lyder fra varmepumpefabrikanten Bosch, hvor man har udviklet et system, der holder styr på serienumrene på de enkelte, solgte pumper, hvis installatøren eller husejeren vel at mærke registrerer den.

”Som noget nyt vil systemet også blive tilgængeligt for den enkelte installatør, husejer o.lign., så de både kan se, om den pumpe, de får installeret, allerede er registreret på anden adresse, og ligeledes se, hvornår den er registreret ” siger Kevin Scott Walters, sales manager hos Bosch i Danmark.

Han har en helt logisk forklaring på, hvorfor det især er de dyrere og større anlæg, som tyvene går efter.

”Hvis tyvene prøver at skille en af de såkaldte luft-luft varmepumper ad, vil de miste anlæggets kølemiddel, og det vil ofte være næsten lige så dyrt at købe som en ny pumpe på grund af prisen på kølemidlet,” siger Kevin Scott Walters.

Hos Forsikring & Pension vil man nu gå i dialog med foreningens medlemmer for at få kortlagt problemets omfang nærmere.


Sådan sikrer du din varmepumpe

  • Sørg for at få låst pumpen forsvarligt inde (eksempelvis i garagen) i tidsrummet mellem levering og montering.
  • Skriv serienummeret ned – det vil også gøre det lettere at holde styr på, hvornår det er tid til service.
  • Benyt kun autoriserede installatører til at sætte varmepumpen op.
  • Bed eventuelt montøren om at fiksere i hvert fald én af boltene – eventuelt med en ekstra lås.

Kilde: Søren Kjeldmand, konsulent for sikring hos Forsikring & Pension


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.