Tyve på togt i de fynske varebiler

Pressemeddelelse også udsendt på vegne af TEKNIQ-rådsmedlemmer fra de enkelte politikredse med lokale tal og citater.

Antallet af anmeldte tyverier fra vare- og lastbiler i Fyns politikreds steg voldsomt i 2017. For de lokale el- og vvs-installationer kan tyverierne have store konsekvenser.

Virksomheder på Fyn plages i stigende grad af tyve, som tømmer vare/servicebiler for dyrt værktøj og udstyr.

Det understreges af nye tal fra Rigspolitiet, som viser, at antallet af anmeldte tyverier fra vare- og lastbiler i Fyns politikreds steg fra 236 i 2016 til 475 i 2017 – det er mere end en fordobling.

”Det er på alle måder en bekymrende udvikling. Samtidig så skyer tyvene ingen midler for at komme ind til og slippe væk med deres bytte – heller ikke selvom det betyder, at de fx må skrælle siderne på biler op,” siger Ole Beese Nielsen, fra J. Beese VVS & Blik i Odense og medlem af TEKNIQ-råd Syddanmark.

Følger en landsdækkende tendens

Tallene fra Rigspolitiet viser, at det stigende antal anmeldte tyverier på Fyn følger tendensen i hele landet.

”Det er desværre ikke et isoleret fynsk fænomen, selvom udviklingen har været særligt slem her i regionen. Og det er noget, som koster virksomhederne både tid og penge,” siger Ole Beese Nielsen.

Ofte er det værdier for op til 40.000 kroner, der forsvinder, når tyve tømmer en servicebil, og derudover kan det let koste omkring 25.000 at få udbedret skaderne på den enkelte bil.

”I min egen virksomhed var vi så sent som i forrige uge udsat for indbrud i en af vores biler. Og selvom tyvene ikke nåede helt ind i lastrummet, så kostede den smadrede rude i førerrummet os 4-5 timer, som vi kunne have tilbragt ude hos vore kunder. Det samme var tilfældet for en måned siden, hvor en anden af bilerne fik ødelagt både lås og håndtag. Hver eneste gang koster det os mange tusinde kroner i tabt omsætning, når bilen må stå stille for at blive repareret eller fyldt med nyt værktøj i stedet for det, der er blevet stjålet,” siger Ole Beese Nielsen.

Store værdier forsvinder

Hos Danmarks største forsikringsselskab, Tryg, bekræfter man udviklingen.

”Gennem de seneste år har vi oplevet en markant stigning i antallet af henvendelser fra håndværkere, der har oplevet tyveri fra deres servicebiler. Bilerne indeholder værktøj og udstyr for tusindvis af kroner. Det er let omsættelige varer, og det er mindre kompliceret for tyvene at bryde ind i en bil end i en bolig,” siger Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg.

Hun fortæller, at servicebilerne efter lukketid ofte står parkeret i øde områder ved virksomhedernes adresse eller på en mørk villavej ved håndværkerens bopæl, hvor tyvene kan agere uforstyrret og komme hurtigt væk, hvis de skulle blive opdaget. Typisk skaffer tyvene sig adgang til bilens kabine, og derfra deaktiverer de låsen til bagagerummet, hvorefter der er fri adgang til værktøjet, hvis det ikke er sikret på anden vis.

”Det er fristende for langfingrede, der har brug for nogle hurtige penge,” siger Charlotte Dietzer.

Gitre, alarmer og mærkning

Charlotte Dietzer opfordrer til, at virksomhederne sikrer deres biler med en separat lås, ekstra sikkerhedsbokse, gitre for vinduerne, alarm og lignende, hvis de ikke allerede har gjort det. Desuden fremhæver hun fordelene ved tiltag som GPS-trackere og DNA-mærkning.

“DNA-mærkning øger muligheden for, at virksomheder, som er blevet bestjålet, kan få de stjålne genstande tilbage, hvis de bliver fundet. Desuden har DNA-mærkning en forebyggende effekt, fordi mærkningen gør det sværere for tyvene at omsætte tyvekosterne som hælervarer, da de kan føres direkte tilbage til ejermanden. Og hverken tyve eller hælere ønsker at blive kædet sammen med et konkret tyveri eller indbrud,” forklarer hun.

Selvom Tryg siden 2014 har tilbudt sine kunder DNA-mærkningsudstyr til en attraktiv pris, er det stadig kun et fåtal af kunderne, der benytter sig af DNA-teknologien til at forebygge tyverier. Og det ærgrer Charlotte Dietzer på de erhvervsdrivendes vegne.

”DNA-mærkning er ikke bare en vigtig del af forebyggelsesindsatsen – det kan også hjælpe den erhvervsdrivende med at skabe sig det fornødne overblik over virksomhedens værdier, idet værdierne løbende registreres i en database. Det gør processen ved tyveri nemmere at håndtere for den erhvervsdrivende, da denne hurtigere ville kunne se, hvad der mangler,” slutter hun.

Kun få sigtelser

Mens der i 2017 altså var 475 anmeldte tyverier fra vare- og lastbiler i Fyns politikreds, så blev der kun rejst 17 sigtelser. Et tal, der bekymrer Ole Beese Nielsen og TEKNIQ.

”Det er jo alt for lidt. Dermed må tyvenes frygt for at blive fanget også være temmelig begrænset. Det er helt tydeligt, at der er brug for, at politiet i langt højere grad sætter ind over for denne type forbrydelser,” siger Ole Beese Nielsen og uddyber:

”Til gengæld må virksomhederne så også blive bedre til eksempelvis at mærke deres værktøj, så det er lettere at spore. Men skal det have effekt, kræver det selvfølgelig først og fremmest, at man fanger nogen af tyvene.”

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.