Debat: Skyl ikke dine penge ud i vasken

Debatindlæg udsendt på vegne af de regionale TEKNIQ-råd.

Det er fristende at gå på tilbudsjagt i netbutikker, når du skal have skiftet din vandhane. Men alt for mange af de armaturer, man finder i den digitale verden, er faktisk ulovlige. Og i sidste ende kan besparelsen vise sig at koste dyrt. 

En vandhane er vel en vandhane, og hvis jeg kan købe den i en dansk netbutik, må sikkerheden være i orden, ik?

Det skulle man i hvert fald tro. Men for nylig viste en markedskontrol fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, at virkeligheden er en ganske anden. Styrelsen testede i alt seks armaturer og 11 blødgøringsanlæg fra 17 tilfældigt udvalgte internetforhandlere, og resultatet var nedslående.

Således var fire af armaturerne og syv af blødgøringsanlæggene ikke godkendt til det danske marked. I seks tilfælde endte det med politianmeldelser, ligesom flere af internetvirksomhederne enten måtte fjerne produkterne fra deres hjemmeside eller skrive tydeligt, at produkterne ikke var godkendt til drikkevand.

Som om det ikke er slemt nok, at din nyindkøbte vandhane kan være decideret sundhedsskadelig at bruge, så kan det også blive en dyr fornøjelse, når du skal have monteret udstyret. For rent faktisk så er det ulovligt både for en autoriseret installatør og dig selv at sætte de pågældende armaturer op. Derfor risikerer du, at vvs’eren må køre igen med uforrettet sag. Det er spild af tid. Tid, som du i sidste ende alligevel kommer til at betale for.

Tidligere var det ganske let at undgå disse problemer ved simpelthen at holde sig til de modeller, der var mærket efter den såkaldte ”dråbeordning”. Men den 1. juli 2016 fjernede myndighederne kravet om, at alle byggevarer i kontakt med drikkevand skulle være dråbemærket, og siden da har ordningen været frivillig.

Det stiller både installatørerne og dig som kunde i en særdeles uheldig situation. For hvordan skal du kunne gennemskue, hvilke vandhaner, du skal købe, hvis du vil være sikker på, at de lever op til kravene i Bygningsreglementet?

Det smarteste vil naturligvis være, at du sørger for at købe armaturerne gennem den autoriserede installatør. Og vælger du alligevel at foretage dine indkøb gennem byggemarkeder eller netbutikker, er det en god idé først grundigt at undersøge, om det nye skinnende armatur opfylder kravene, så du ikke risikerer, at vvs’eren i sidste ende må køre igen, inden du har fået vand i den nye hane.

På sigt må det eneste rigtige dog være, at politikerne genindfører den obligatoriske mærkningsordning. Kun på den måde kan vi sikre, at du fortsat trygt kan tage en tår fra hanen.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.