Erhvervsuddannelserne er det kloge valg

Debatindlæg udsendt til lokale og regionale medier på vegne af udvalgte TEKNIQ-rådsmedlemmer.

Alt for mange bornholmske unge, og deres forældre, ser stadig gymnasiet som det naturlige valg, når der skal vælges uddannelsesvej efter folkeskolen. I stedet burde mange flere droppe vanetænkningen og sætte kursen mod erhvervsskolerne, som byder på både masser af spændende udfordringer og et utal af karriereveje.

Hvis du er kvik i pæren, skal du da ikke være håndværker!?

Sådan lyder det i rigtig mange familier, når den næste generation frem mod den 1. marts gør klar til at vælge mellem buketten af uddannelsesmuligheder i takt med, at folkeskolen lakker mod enden. Derfor vælger en meget stor del af de unge at gå den slagne vej ind på gymnasiet i stedet for at vende blikket mod erhvervsskolerne. Og det er en skam.

Danmark har akut brug for flere dygtige faglærte. Det mærker vi ikke mindst i installationsbranchen, hvor el- og vvs-installationsvirksomhederne med åbne arme tager imod et rekordstort antal lærlinge. Ja, faktisk anslås det, at vi om ti år vil mangle 17.000 faglærte alene i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne.

Der er med andre ord tale om uddannelser, som åbner et væld af spændende karrieremuligheder, uanset om man drømmer om at blive selvstændig – noget omkring ti procent faktisk vælger at blive – eller måske har ambitioner om at læse videre. Derudover er man som eksempelvis elektriker eller vvs-energispecialist sikret løn under uddannelsen og kan som nyudlært se frem til en startløn, der overgår mange akademikeres lønseddel.

Samtidig er der tale om uddannelser, hvor man kommer til at være med på frontlinjen for både den grønne omstilling og den teknologiske udvikling. Især installationsbranchen er under hastig forandring, og der er brug for dygtige unge, der kan bruge både hænder og hoved.

Så der er brug for et opgør med alle fordommene om erhvervsskolerne som stedet, du kun kommer til, hvis ikke du er boglig nok til gymnasiet. Tværtimod stilles der store krav til både logisk tænkning, matematiske evner og planlægningsevne, når vore dages bygninger skal udstyres med de nyeste, højteknologiske installationer. Og hvad nytter det at stå med en studenterhue på hovedet, hvis du ikke ved, hvad den skal bruges til? Opgørelser viser, at mellem hver fjerde og hver femte student ikke er kommet videre med deres uddannelsesplaner 27 måneder efter, de fik huen på hovedet.

Der er dog også mulighed for at få det bedste af begge verdener ved at vælge en af de nye EUX-uddannelser, hvor du kan kombinere en traditionel gymnasial uddannelse med en uddannelse inden for eksempelvis el- eller vvs-faget. På den måde åbner du endnu flere muligheder for at læse videre og gøre dig endnu mere attraktiv for fremtidige arbejdsgivere.

Derfor, kære unge (og forældre), er det tid til at slippe den gymnasiale vanetænkning og sætte kursen mod en fremtid fyldt med spændende udfordringer og karrieremuligheder, når I vælger uddannelse den 1. marts.

Vi er klar til at byde jer velkommen i installationsbranchen. Er I klar til at tage det kloge valg?


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.