Installatører rydder op efter klamphuggere og gør det selv-folk

54 procent af el- og vvs-installatørerne i Region Nordjylland har inden for de seneste 12 måneder haft opgaver, hvor de har udbedret arbejde lavet af en uautoriseret håndværker. Og det kan koste boligejerne dyrt at lukke klamphuggere ind i deres hjem.

Klamphuggeri og fejlagtigt gør det selv-arbejde fylder stadig godt i de nordjyske hjem. En ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne blandt landets el- og vvs-installationsfirmaer viser således, at 55 procent af installatørerne i regionen oplever, at brugen af uautoriserede håndværkere er et problem, samtidig med at 41 procent oplever, at problemet har været stigende de seneste to år.

Dermed er nordjyderne faktisk dem i hele landet, som tilsyneladende i størst grad overlader arbejdet på de tekniske installationer til autoriserede fagfolk. Alligevel er der ifølge ingeniør Per Møller Christensen stadig brug for at være på vagt overfor klamphuggeriet.

”Det er da positivt, at de nordjyske boligejere ligger i den pæne ende, når det gælder om at overholde reglerne. Men der er stadig ALT for mange, som, formentlig i forsøget på at spare lidt penge her og nu, enten kaster sig ud i risikabelt gør det selv-arbejde eller overlader det til andre folk uden den nødvendige faglige viden,” siger Per Møller Christensen, ingeniør hos Bravida og medlem af TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd for Nordjylland, der bl.a. repræsenterer el- og vvs-installationsvirksomhederne i regionen.

Han understreger, at man ved ikke at benytte et autoriseret installationsfirma risikerer alt fra vandskader til elektriske stød og brand.

”Dermed kan den umiddelbare besparelse hurtigt udvikle sig til en dyr omgang, samtidig med at man risikerer både liv og helbred, hvis el- og vvs-installationerne ikke er i orden,” siger Per Møller Christensen.

Undersøgelsen viser da også, at 54 procent af installationsvirksomhederne i Region Nordjylland indenfor de seneste 12 måneder har haft opgaver, hvor de har udbedret uautoriseret udført håndværksarbejde.

Derfor er rådet fra Per Møller Christensen også klart:

”Kontakt altid en autoriseret håndværker, hvis du vil have udført arbejdet ordentligt. På den måde vil du også være omfattet af en garantiordning, hvis arbejdet mod forventning ikke er udført, som det skal være,” siger Per Møller Christensen.


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.