Sådan undgår du, at julen bliver tyvenes fest

Pressehistorie udsendt på vegne af udvalgte TEKNIQ-rådsmedlemmer med individuelle citater.

Igen i år vil ubudne gæster gøre højtiden sur for et stort antal danske boligejere. Det er ifølge nordjysk installatør, dog muligt, med en kombination af sund fornuft og nogle få gode råd, at holde tyvene på afstand.

Det er ikke kun børn, barnlige sjæle og julemanden, som ser frem til juledagene. Også indbrudstyvene er godt i gang med forberedelserne til at tage på ”besøg” i de mange boliger, som står tomme, mens ejerne nyder højtiden hjemme hos familie og venner.

Fjerde kvartal byder således på et markant større antal indbrud i private boliger end den øvrige del af året. I 2017 var der hele 9.605 anmeldte indbrud i årets sidste tre måneder – en beskeden stigning i forhold til samme periode i 2016 og næsten 2.000 flere end i årets næst hårdest ramte periode. Og følger tyvene samme slagplan som tidligere år, vil det især være i perioden fra den 20.-26. december, de tager på togt.

”Det kommer nok ikke bag på de nordjyske boligejere, at tyvene er aktive i julemånederne. Der er dog stadig mange, som ikke har fået sikret deres hjem tilstrækkeligt. Men det kan nås endnu,” siger Rasmus K. Thorsen, elinstallatør i Skagen El-Tekniq og medlem af TEKNIQ-råd Nordjylland, der repræsenterer regionens el- og vvs-installationsvirksomheder.

Han understreger, at det ikke nødvendigvis behøver at koste en formue at tyverisikre boligen.

”I virkeligheden handler det bare om at bruge sin sunde fornuft,” siger Rasmus K. Thorsen.

Tilskud til alarm

Ud over at sikre boligen er der ifølge Rasmus K. Thorsen også fornuft i at investere i en alarm.

”Den nye BoligJobordning gør det ovenikøbet muligt, at man som boligejer kan få tilskud til montørens arbejdsløn, når tyverialarmen skal sættes op,” siger Rasmus K. Thorsen.

Derfor kan der være klogt kontakte en autoriseret installatør, som kan hjælpe med at finde den optimale løsning for den enkelte boligejer.

”En alarm gør det dog aldrig alene. Første trin må være at undgå, at tyven i det hele taget kommer ind i boligen,” siger Rasmus K. Thorsen.

Gode råd

  • Hvis du er bortrejst i flere dage, bør I aftale med naboen, at de tømmer jeres postkasse og bruger skraldespanden.
  • Sørg for at alle døre er solide og har gode låse – ikke bare i hoveddøren. Yderdøre bør have to låse, hvor den ene kun kan åbnes med nøgle – også indefra.
  • Alle vinduer skal være solide og bør have et eller flere solide beslag, der holder vinduet lukket.
  • Etablér effektive lamper både udenfor og i boligen, så tyven har svært ved at komme tæt på boligen eller at bevæge sig rundt uden at blive set. Du kan installere bevægelsesmeldere til lamperne udenfor og anskaffe tænd/sluk-ure til de indendørs lamper. Udendørsbelysning kan ikke holde tyven væk, det er indendørsbelysning bedre til.
  • Anskaf en godkendt tyverialarm, der kan være med til at skræmme indbrudstyven væk. Overvej at tilslutte blitzlamper og sirener til tyverialarmen, så tyven bliver stresset, og naboerne gjort opmærksomme på, at der er et indbrud i gang.
  • Hvis du afbryder ringeklokken, bliver tyven usikker på, om der er nogen hjemme.

Kilde: TEKNIQ

Indbrud i privat beboelse:

2017:

  • Første kvartal: 7.787
  • Andet kvartal: 5.547
  • Tredje kvartal: 6.277
  • Fjerde kvartal: 9.605 (stigning på 0,2 procent i forhold til året før)

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.