Skal det være på regning?

Pressehistorie udsendt på vegne af de regionale TEKNIQ-råd med regionale citater.

Formanden for TEKNIQ-råd Nordjylland advarer: Det kan blive en dyr fornøjelse hvis du benytter dig af sort arbejde, når du får udført arbejde på din bolig – især når det gælder autorisationskrævende arbejde indenfor eksempelvis el eller vvs.

Det er fristende at spare lidt på udgifterne og ”glemme” regningen, når du får udført arbejde på din bolig. Ifølge Rockwool Fonden er omfanget af sort arbejde da også i stigning efter ellers at være faldet de senere år. Alligevel overser mange nordjyske boligejere de fleste af konsekvenserne ved at benytte sort arbejde – især når det gælder eksempelvis el- eller vvs-arbejde, som kræver autorisation.

”Autoriseret arbejde kræver, at man får en faktura, hvor man kan se CVR-nummeret på den virksomhed, der har udført arbejdet. Har man ikke en regning, vil der være tale om gør det selv-arbejde, uanset hvem der har udført opgaven. Dermed har man heller ingen form for garanti eller sikkerhed, hvis der skulle opstå fejl i form af for eksempel vandskader eller brand,” forklarer Per Møller Christensen, der er formand for TEKNIQ-råd Nordjylland, som repræsenterer el- og vvs-virksomhederne i regionen.

Sort farvel til tilskud og sikkerhed

Han understreger også, at man, når man får udført sort arbejde på boligen, mister muligheden for at klage, hvis der opstår uoverensstemmelser efterfølgende.

”Hvis ikke du har en faktura med et konkret beløb, kan du naturligvis heller ikke klage til det gældende ankenævn over det udførte arbejde eller kræve at få pengene tilbage igen,” forklarer Per Møller Christensen og uddyber:

”Samtidig går du glip af muligheden for at benytte BoligJobordningen til at få refunderet en del af udgifterne til håndværkerens arbejdsløn, hvis arbejdet er udført sort. Så i sidste ende kan her og nu-besparelsen ved at køre uden regning være nærmest ikke eksisterende,” siger Per Møller Christensen.

5 gode grunde til at droppe det sorte arbejde

  1. Autorisation: Autoriseret arbejde kræver en faktura. Er arbejdet ikke dokumenteret med en faktura, som viser det udførende firmas CVR-nummer, vil der være tale om gør det selv-arbejde, uanset hvem der har udført det.
  2. Produktgaranti: Din reklamationsret starter med en købsdato. Er de benyttede materialer ikke faktureret, vil deres alder være ukendt. Dermed er der ingen garanti.
  3. Klagemulighed: Hvis du ønsker at klage ved et ankenævn over det udførte arbejde, forudsætter det et omtvistet beløb i forhold til den fremsendte faktura. Findes der ikke en faktura, kan der ikke klages over det udførte arbejde.
  4. Hussalg: Ved hussalg skal sælger anføre, om der er udført arbejde på autoriseret område i dennes ejertid. Findes der ikke en faktura, skal der anføres, at der er tale om uautoriseret arbejde, hvilket i sidste ende kan påvirke boligens salgspris.
  5. BoligJobordning: For at opnå håndværkerfradrag skal du indberette udgiften til arbejdsløn i henhold til en konkret faktura. Findes der ikke en faktura, kan der ikke opnås håndværkerfradrag for et ellers fradragsberettiget arbejde.

Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne

Det sorte arbejde vokser i omfang

  • Ifølge en nylig undersøgelse fra Rockwool Fonden steg mængden af arbejde uden moms og regning fra 1,7 procent målt i forhold til Danmarks BNP i 2016 til 2,2 procent i 2017.
  • Det skete efter en ellers faldende tendens de foregående år.
  • Ifølge undersøgelsen skyldes stigningen, at den gruppe, der arbejder meget sort, er begyndt at arbejde endnu mere uden regning.
  • De, der arbejder sort, gjorde det i 2017 i gennemsnit 2 timer og 44 minutter om ugen (mod knap to timer i 2016).

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.