Varm luft kan også blive for billig

Debatindlæg udsendt med regionale tal til lokale og regionale medier på vegne af Viggo Mulvad, medlem af TEKNIQ-råd Midtjylland, Lars Dyrstrøm, formand for TEKNIQ-råd Hovedstaden, Frank Jensen, medlem af TEKNIQ-råd Hovedstaden, Niels Jørgensen, medlem af TEKNIQ-råd Sjælland, Lars Vase, medlem af TEKNIQ-råd Nordjylland, Lars Petrowsky, formand for TEKNIQ-råd Syddanmark og Michael Witt, medlem af TEKNIQ-råd Syddanmark.

Mange midtjyske boligejere investerer disse år i en varmepumpe. Men skal du have det ønskede udbytte af din investering, er det afgørende, at du holder dig til autoriserede virksomheder med den nødvendige viden og erfaring, når pumpen skal installeres. Noget, alt for mange tilsyneladende ikke gør.

Salget af varmepumper går som varmt brød. I 2017 investerede knap 44.000 danske boligejere i den grønne varmeløsning, og i Region Midtjylland oplevede 30 procent af el- og vvs-installatørerne sidste år en stigende interesse for den energibesparende teknologi – mens kun to procent oplevede at interessen faldt.

Så langt, så godt.

Men i takt med at udbredelsen af varmepumperne vokser, begynder vi også at se konsekvensen af, at for mange boligejere vælger den billigste løsning, både når det gælder selve pumpen og ikke mindst valget af den montør, der skal montere det nyindkøbte udstyr – hvis man altså ikke vælger selv at sætte udstyret op.

Konsekvensen kan aflæses i en helt ny undersøgelse, som godt nok viser, at 88 procent af kunderne er godt tilfredse med den varmepumpe, de har fået installeret. Det betyder dog omvendt også, at lidt mere end hver 10. kunde oplevede, at deres nyerhvervede varmeanlæg ikke lever op til forventningerne – enten på grund af driftsproblemer eller mangelfuld opvarmning. Og det er surt, når man nu rent faktisk har valgt at omsætte de grønne tanker til handling.

Derfor er der også brug for, at du som boligejer gør, hvad du kan for at sikre dig, at du vælger den rette løsning, når eksempelvis oliefyret skal udskiftes med en varmepumpe. Først og fremmest er det vigtigt, at du sørger for at overlade monteringen til autoriserede fagfolk, der ved, hvad de har med at gøre, og som samtidig kan rådgive dig, når du skal finde en løsning, der passer til lige præcis dit hus, dit varmeanlæg og din families behov.

Det kan være fristende at vælge en billig løsning i det lokale byggemarked og så enten selv sætte den op eller få en ”fingernem nabo” til at gøre det. Men på sigt kan besparelsen vise sig at koste dyrt. For hvis en varmepumpe ikke er korrekt dimensioneret og indreguleret, og derfor kører med større forbrug af strøm end nødvendigt, så får du ikke den besparelse, du kunne have opnået.

Ud over at bruge en autoriseret installatør til arbejdet vil det også være en god idé, at du som boligejer sætter dig ind i de varmepumpeløsninger, der findes på markedet. Energistyrelsen har fx opstillet en liste over godkendte varmepumper – listen kan findes på styrelsens hjemmeside (sparenergi.dk). Holder du dig til den, kan du være rimelig sikker på, at udstyret i hvert fald er i orden.

Og der ér rigtig mange penge at spare ved at lukke den varme luft ind i dit hjem. En investering i en varmepumpe kan tjene sig selv ind igen på få år – hvis du altså vælger den rigtige løsning og installatør. 

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.