DEBAT: Lad coronakompensationen hjælpe lokale virksomheder

Kommunerne bør bruge en del af de 8,9 mia. kroner, de får fra staten som kompensation for udgifter under coronakrisen, til at støtte de lokale virksomheder.

Både store og små virksomheder mærker i disse dage og uger for alvor konsekvenserne af coronakrisen. Det gælder ikke mindst de virksomheder, som lever af eksport på et marked, hvor det i coronapandemiens skygge er blevet ualmindeligt svært at hive nye ordrer hjem.

I takt med, at diverse hjælpeordninger udløber og udfases, er der brug for at se på, hvordan man ude i kommunerne kan hjælpe de lokale virksomheder med at komme bare nogenlunde helskindede igennem og ud på den anden side af krisen.

For nylig blev det meldt ud, at kommunerne vil modtage en statslig coronakompensation på 8,9 mia. kroner, der skal bruges til at kompensere for de udgifter, kommunerne har haft i forbindelse med coronakrisen. Det er penge, der kan komme det lokale erhvervsliv til gode … hvis de altså bruges rigtigt.

Vi vil derfor foreslå, at kommunerne bruger en del af den statslige kompensation til at fjerne dækningsafgiften, som er en særskat, der opkræves hos virksomheder, afhængigt af hvor meget jord de ejer.

Som sagt, så lider de eksportvirksomheder, der er en vigtig del af rygraden for Danmarks økonomi, i øjeblikket. Og en afskaffelse af dækningsafgiften kunne være en kærkommen hjælp til især denne type virksomheder, der traditionelt har meget store ejendomme til at producere deres produkter i og derfor også betaler en stor dækningsafgift.

Langt hovedparten af de ansatte i eksempelvis el-, vvs- og metalvirksomhederne har gået på arbejde hele vejen igennem krisen. Dermed har man fastholdt de private jobs, som er fundamentet for kommunernes skatteindtægter. Men skal det fortsætte, kræver det selvfølgelig, at virksomhederne har råd til at holde hjulene kørende.

Rigtig mange kommuner har allerede reageret på virksomhedernes pressede situation ved fx at fremrykke både betalingen for modtagne ydelser og fremtidige renoveringsprojekter. En række kommuner som Egedal, Næstved, Odense, Randers, Fredericia og Vallensbæk har da også allerede nedsat dækningsafgiften – i Ringsted har man helt afskaffet den.

Vi håber, at flere vil lade sig inspirere til at gøre det samme – med de statslige støttekroner i ryggen. På den måde kan de lokale virksomheder få en veltimet økonomisk løftestang på et tidspunkt, hvor coronakrisens brutale realiteter for alvor rammer.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.