Debatindlæg: Drop curling-mentaliteten og få en praktikplads

Gustav Petersen (formand for TEKNIQ-råd Syddanmark), Per Møller Christensen (formand for TEKNIQ-råd Nordjylland), Anders Petersen (formand for TEKNIQ-råd Sjælland), Kurt Sjøholm (medlem af TEKNIQ-råd Hovedstaden), Lars Dyrstrøm (formand for TEKNIQ-råd Hovedstaden) og Martin Rosborg (formand for TEKNIQ-råd Midtjylland)

Hvis du vil i lære, er der nogle ganske enkle tips, som kan gøre vejen til drømmejobbet kortere. Først og fremmest gælder det om at slippe rollen som curlingbarn.

Sommerferien nærmer sig, og til august slår landets erhvervsskoler endnu engang dørene op for elever på el- og vvs- og energiuddannelserne. For mange unge er mulighederne for at få en læreplads helt afgørende for valget af uddannelse. Og mens der på flere uddannelser stadig er problemer med at skaffe lærepladser nok, så har virksomhederne inden for installationsbranchen de senere år lukket døren op for et rekordstort antal elektriker- og vvs-energilærlinge.

I installationsbranchen oplever vi dog desværre, at mange unge tror, at praktikpladserne kommer af sig selv – at det er nok at sende en sms til tilfældige virksomheder med forventningen om, at så kommer drømmejobbet helt automatisk. Eller også bliver opgaven med at finde en læreplads overladt til beredvillige curlingforældre, som på den måde kommer til at gøre deres børn en bjørnetjeneste.

For selv om vi inden for installationsbranchen har brug for dygtig arbejdskraft, så er virksomhederne meget bevidste om, at de også skal finde de helt rigtige ansatte, som både er fagligt dygtige og ikke mindst i stand til at tænke selv. Det er med andre ord nødvendigt, at du som potentiel lærling gør en aktiv indsats for at vise virksomhederne, at I er et godt match.

Derfor er der også nogle konkrete råd, du kan følge:

  • Find ud af, hvilke kompetencer du har behov for at tilegne dig i henhold til det speciale, du har valgt og find en virksomhed, som udfører den slags arbejdsopgaver. Få et overblik over virksomhederne i din region på Praktikpladsen.dk eller TEKNIQ.dk.
  • Brug tid på at skrive et CV, hvor du præsenterer dig selv, dine tidligere erhvervserfaringer samt motiverer, hvorfor du gerne vil have en uddannelse inden for installationsbranchen.
  • Udvælg et par virksomheder, du gerne vil arbejde hos, og forsøg at aftale et møde. Alternativt kan du møde personligt op med dit CV og vise, at du mener det alvorligt.
  • Mød velforberedt op, hvis du får en samtale på plads. Dan dig et indtryk af virksomheden inden samtalen, så du har en ide om, hvad du går ind til.
  • Vis oprigtig interesse.
  • Vær præsentabel. Som lærling vil du være virksomhedens ansigt udadtil og ofte være i daglig kontakt med kunderne. Det er derfor vigtigt, at du giver et godt førstehåndsindtryk.
  • Brug dit eget netværk (ikke mindst via sociale medier som Facebook) og dine venners og families.

Faktisk vil vi anbefale, at du bruger det første halve år på erhvervsskolen til aktivt at søge praktikplads.

Langt de fleste brancher er præget af et behov for øget produktivitet disse år. Derfor er det også et krav, at de lærlinge, som virksomheden typisk skal bruge 3-4 år på at uddanne, viser, at de har det nødvendige engagement og tilstrækkelig med selvdisciplin til at løse de opgaver, der venter. Til gengæld får du som elektriker- eller vvs- og energilærling en uddannelse med virkelig gode og spændende karrieremuligheder.

Og der er brug for dygtige lærlinge – ikke mindst i installationsbranchen. Her blev der i 2016 indgået rekordmange uddannelsesaftaler – faktisk 17 procent flere end året før. Og branchen ligger helt i top, når det gælder antallet af lærlinge per faglærte.

Samtidig er der tale om en vækstbranche med stigende omsætning og en stadig strøm af nye og spændende teknologier, som også går forrest i den grønne omstilling. Så vi har brug for de kompetencer, lærlingene fra erhvervsskolerne kan byde ind med. Især hvis de viser, at de virkelig vil faget.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.