PM: Der er brug for flere lærlinge og større fokus på karriereudvikling

Denne pressemeddelelse er også udsendt på vegne af Thomas Schalek (TEKNIQ-råd Hovedstaden), Thomas Meisner Petersen (TEKNIQ-råd Hovedstaden), Lars Lyngby Sørensen (TEKNIQ-råd Sjælland), Lasse Houengaard (TEKNIQ-råd Sjælland), Anders Petersen (TEKNIQ-råd Sjælland), Ole Beese Nielsen (TEKNIQ-råd Syddanmark), Gustav Petersen (TEKNIQ-råd Syddanmark) og Kurt Henning Sjøholm (TEKNIQ-råd Hovedstaden).

Der bliver rift om den faglærte arbejdskraft i Nordjylland de kommende år. Men de lokale installatører har løsningerne klar, når de skal klare det stigende antal opgaver, der venter.

I takt med at der gradvist kommer gang i ordrebøgerne igen, nærmer de nordjyske installationsvirksomheder sig en situation, hvor mangel på arbejdskraft kan blive en alvorlig udfordring. De lokale el- og vvs-virksomheder har dog en klar plan for, hvordan de vil tackle, at det bliver sværere at rekruttere arbejdskraft.

Hele 40 procent af de nordjyske installationsvirksomheder vil fx ansætte flere lærlinge for at sikre tilstrækkeligt med arbejdskraft til at løse de stadigt flere opgaver i ordrebøgerne. Derudover vil 24 procent ansætte flere nyuddannede lærlinge.

Samtidig vil installationsvirksomhederne arbejde på at gøre sig selv så attraktive som muligt for deres eksisterende ansatte. 38 procent af virksomhederne vil således øge indsatsen for at fastholde de nuværende medarbejdere. Samtidig vil 21 procent i større omfang efteruddanne og opkvalificere medarbejderne.

Nordjyske installationsvirksomheder vil løse rekrutteringsproblemer ved at:

Nordjyske rekrutteringsløsninger

”Vvs- og ventilationsbranchen er i rivende udvikling, og der bliver stadig større fokus på indeklima og energi. Så til alle unge, der er klar til at smøge ærmerne op og tage fat, kan vi tilbyde en uddannelse med rigtig gode fremtidsmuligheder – også for den der på sigt vil være ingeniør,” siger Per Møller Christensen, Bravida Danmark A/S i Sindal og formand for TEKNIQ-råd Nordjylland.

”Alternativet er, at installatørerne må sige nej til ordrer. Undersøgelsen viser da også, at 15 procent af virksomhederne i regionen forudser, at netop det kan blive en ”løsning” på udfordringerne med at skaffe tilstrækkelig arbejdskraft. Det vil, synes jeg, være ærgerligt på et tidspunkt, hvor der ellers er ved at komme gang i hjulene igen,” vurderer han.

”Jeg synes, undersøgelsen viser et stort engagement og forudseenhed hos de nordjyske installatører. Der bliver brug for at øge antallet af faglærte i regionen, og det kræver helt naturligt, at vi giver endnu flere nye lærlinge og nyuddannede mulighed for at komme ind i branchen. Forhåbentlig kan de sætte gang i en positiv spiral, som også kan trække flere dygtige unge til uddannelserne. Det har vi brug for,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ.

”De nordjyske installationsvirksomheder løser stadig flere og mere avancerede opgaver, som betyder, at deres medarbejdere skal udstyres med den nødvendige specialviden inden for en lang række forskellige områder – lige fra vedvarende energi til klimasikring. Det betyder også, at der er et stort behov for karriereudvikling og efteruddannelse, og det er installatørerne meget bevidste om,” understreger hun.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.