Pressemeddelelse: Forretninger kan spare millioner på at udskifte lyset

Denne pressemeddelelse er også udsendt på vegne af Henrik Glud (TEKNIQ-råd Hovedstaden), Per Møller Christensen (TEKNIQ-råd Nordjylland), Martin Schøler Rosborg (TEKNIQ-råd Midtjylland) og Gustav Petersen (TEKNIQ-råd Syddanmark)

Små og mellemstore forretninger på Sjælland kan i alt spare over 36 mio. kr. ved at skifte gamle lyskilder ud med LED. Det viser en opgørelse fra Energistyrelsen, som i samarbejde med bl.a. brancheorganisationen TEKNIQ vil sætte yderligere gang i udbredelsen af den moderne lysteknologi.

Selv om LED-teknologien efterhånden har været på markedet i en årrække, så er der stadig mange små og mellemstore forretninger, der stadig bruger traditionelle lyskilder. Det til trods for, at der kan være mange penge at spare ved at skifte til LED.

En opgørelse fra Energistyrelsen viser således, at forretninger i region Sjælland i alt kan spare 36,75 mio. kr. ved at overgå til LED. For Danmark som helhed er tallet på over 250 mio. kr. Det svarer til, at hver enkelt forretning i gennemsnit kan spare 31.032 kr. over en periode på syv år.

Ifølge TEKNIQ er der god fornuft i at kigge nærmere på detailbutikkernes elforbrug.

”Konkurrencen er hård, og de sjællandske butikker har brug for at benytte alle de fordele, de kan, for at stå så stærkt som muligt. Tallene fra Energistyrelsen viser tydeligt, at der er rigtig mange penge at spare på noget så enkelt som lys,” vurderer Anders Petersen, formand for TEKNIQ-råd Sjælland.

Energistyrelsen har i oktober måned besøgt mere end 1.200 små og mellemstore butikker i 21 byer fordelt i hele Danmark, hvor LED-konsulenter har beregnet, hvor meget butikkerne kunne spare ved at udskifte deres belysning til LED. Beregningerne viser, at det især er tøj- og skobutikker samt sportsforretninger, der kan spare på elregningen.

Energistyrelsen vil nu, i samarbejde med bl.a. TEKNIQ, fortsætte arbejdet med at øge detailbutikkernes kendskab til LED-teknologien. Det vil fx ske ved hjælp af en række informationsmøder – i første omgang i København og Århus. 


De 10 butikstyper med størst besparelsespotentiale:

 1. Beklædning og fodtøj
 2. Sportsbutikker
 3. Tekstiler, bolig m.v.
 4. Ure- og smykkeforhandlere
 5. Kultur- og fritidsprodukter
 6. Forbrugerelektronik
 7. Optikere
 8. Frisører og personlig pleje
 9. Blomsterforretninger
 10. Specialbutikker med fødevarer

Fakta om LED-potentialet:

 • Belysning udgør 50 procent af de små og mellemstore butikkers energiforbrug.
 • 60 procent af danske virksomheder har én eller flere LED-installationer.
 • LED-pærer har en levetid på 15.000-30.000 timer.
 • En almindelig sparepære har til sammenligning en levetid på ca. 10.000 timer og en halogenpære på kun 2.000-3.000 timer.

Besparelsespotentialet fordelt på regioner (kilde: Energistyrelsen):

Besparelsespotentialet fordelt på regioner (kilde: Energistyrelsen):


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.