Højtid for indbrudstyve

Også udsendt på vegne af Ole Ravn (TEKNIQ-råd Syddanmark), Michael Hartvig Jensen (TEKNIQ-råd Sjælland), Lars Lyngby Sørensen (TEKNIQ-råd Sjælland), Kurt Sjøholm (TEKNIQ-råd Hovedstaden), Thomas Meisner Petersen (TEKNIQ-råd Hovedstaden), Erik Kønigsberg (TEKNIQ-råd Midtjylland), Henrik Glud Olsen (TEKNIQ-råd Hovedstaden), Flemming Nielsen (TEKNIQ-råd Sjælland), Finn Thomsen (TEKNIQ-råd Nordjylland), Morten Fals (TEKNIQ-råd Nordjylland) og Martin Schøler Rosborg (TEKNIQ-råd Midtjylland).

Antallet af indbrud stiger markant, når vi holder ferie. Men det er muligt at reducere risikoen for ubudne gæster med den rigtige alarm og en god portion sund fornuft.

Indbrudstyve i Syd- og Sønderjylland er ved at gøre klar til årets travleste tid. Antallet af indbrud stiger altid voldsomt i årets sidste kvartal. Alene på juleaftensdag (og -nat) sidste år var der ifølge Rigspolitiet mere end 300 indbrud på landsbasis i private hjem. Og alene i Syd- og Sønderjylland var der 84 indbrud i dagene fra den 20.-28. december 2015.

- Heldigvis er der faktisk en del ganske enkle ting, man kan gøre som boligejer for at undgå de ubudne gæster. Og der er god mening i at gør det nu, inden julen for alvor er over os, siger Carsten Bech Jørgensen, direktør i elinstallationsvirksomheden DAN-EL A/S i Esbjerg og medlem af TEKNIQ-råd Syddanmark.

Sidste år blev der begået over 11.000 indbrud i årets sidste kvartal – hvilket var cirka 35 procent højere end gennemsnittet for årets tre øvrige kvartaler. Dermed er tendensen den samme som de foregående år. Og mens antallet af indbrud generelt er faldet de senere år, så steg antallet af indbrud i fjerde kvartal faktisk en smule fra 2014 til 2015.

Vi sikrer for dårligt

Når man kigger på udviklingen, er der ingen grund til at tro, at tyvene går på juleferie sammen med os andre. Årsagen til de mange indbrud er blandt andet, at danskerne er for dårlige til at sikre deres hjem mod ubudne gæster.

Mens fx virksomheder er blevet rigtig gode til at sikre sig mod indbrud, er der ifølge Carsten Bech Jørgensen stadig mange muligheder for at forbedre sikringen af de private hjem. Og det gælder ikke kun i forhold til alarmsystemer, for der er mange basale ting, som kan gøre en stor forskel.

En professionel udført alarm har den primære effekt, at tyven sandsynligvis kommer hurtigt ud af boligen igen. Men Det er helt andre ting, som sikrer, at tyven slet ikke kommer ind. Derfor bør en alarm ikke være den eneste sikring i et hjem.


Sådan sikrer du dig bedst mod indbrud

Vinduer og døre: Du skal sikre dig, at dine vinduer og døre har solide karme, rammer og beslag, ligesom låsen skal være solid. Vinduer og døre kan udstyres med et ekstra indvendigt låsesystem. Og når du forlader hjemmet, skal du naturligvis sikre dig, at alle døre og vinduer er lukkede og låste.

Lys: Elektrisk lys er et af de mest effektive værn mod indbrud – og både billigt og let at sikre. Skiftende indendørs lys sikrer, at hjemmet ser beboet ud, mens udendørs lamper med bevægelsessensorer sikrer, at tyven ikke kan bryde ind i ly af mørket. Husk også, at et højt hegn eller en hæk giver tyven mulighed for at arbejde uset.

Skab liv: Tyve går efter boliger, hvor det er tydeligt, at der ikke er nogen hjemme. Derfor er det vigtigt at narre tyven, hvis du ikke er hjemme. Derfor er det en god idé at indstille elektroniske apparater til at tænde og slukke på samme vis som lyset. Det gælder især radio og tv. Det er desuden vigtigt at lave aftaler med naboer eller andre om at klippe græsset efter behov, lægge skrald i skraldespanden, tømme postkassen og eventuelt parkere en bil i din indkørsel.

Undgå for megen oprydning: En have bør ikke være klinisk renset. Der må gerne være spredt lidt legetøj og måske en kælk rundt i haven, men pas på med at have stiger og værktøj liggende – særligt hvis disse kan hjælpe eventuelle indbrudstyve med at komme ind i boligen. Samtidig må man gennem vinduer og glasdøre gerne kunne se, at der står nogle kaffekopper og ligger lidt vasketøj m.m. fremme, så boligen virker beboet… men ingen iPads og andre dyre ting, der kan lokke tyvene indenfor.

Generelt: Det er vigtigt, du undgår at fortælle på din telefonsvarer, på Facebook eller andre lignende sociale medier, at du er bortrejst. Har du afsløret, at du ikke er hjemme, øger du din risiko for indbrud markant. Hvis det er muligt, kan du viderestille din fastnettelefon til din mobil.


Tyverialarmer forebygger

En tyverialarm forhindrer ikke indbrud alene, men den har en forebyggende effekt og fortæller dig hurtigt og effektivt, hvis der har været ubudne gæster.

- Det er vigtigt at huske på de øvrige råd, selvom du installerer en alarm. En tyverialarm med et skilt, der viser installatørens navn, er nyttig på den måde, at tyven ofte vil fravælge en bolig med alarm, hvis nabohusene ikke har, forklarer Mads Risgaard Knudsen fra Sikringsgruppen i installatørernes brancheorganisation, TEKNIQ.

Tyverialarmers primære effekt er især, at de stresser tyven under et indbrud og derfor sikrer, at tyven kommer hurtigt væk igen, så han ikke når at rode hele hjemmet igennem, ødelægge ting og lignende.

- Tyverialarmer skal kombineres med lys og lyd, som bør være i et omfang, der stresser selv den mest ihærdige indbrudstyv, siger Mads Risgaard Knudsen.

Lys og lyd

Han anbefaler, at man eventuelt vælger et alarmanlæg, der afgiver et udvendigt blitzlys frem for en sirene. Blitzlyset må – modsat sirener- være i drift kontinuerligt og gør, at personer langt væk kan se, at der er indbrud, og alarmerer politiet. Derudover kan du overveje at supplere alarmsystemet med et indendørskamera, der placeres et strategisk godt sted i boligen, og som kan sende billeder til din smartphone eller tablet.

- Hvis du vil installere en alarm, er det vigtigt, at du tager kontakt til din lokale elinstallatør, så du sikrer dig, at du får den mest effektive alarm til den rigtige pris, ligesom du får en alarm, der er designet til at sikre dit hjem bedst muligt, understreger Mads Risgaard Knudsen. 

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.