Pressehistorie: Er dine rør vinterklar?

Historie sendt til en lang række regionale og lokale medier med udvalgte vvs-medlemmer af de enkelte TEKNIQ-råd som afsendere og med individuelle citater.

De seneste års milde vintre får mange boligejere til at glemme vigtigheden af at sikre rør og vandinstallationer mod kulden. Det kan blive en dyr fornøjelse, når frosten rammer, advarer lokal installatør.

Klimaforandringerne har taget toppen af problemerne med frostsprængte rør. De mildere vintre har således betydet, at færre boligejere er blevet ramt af denne type frostskader. Netop derfor står frostsikring af rør og vandinstallationer heller ikke øverst i danskernes bevidsthed.

”Det er meget vigtigt at husejerne gør, hvad de kan, når frosten sætter ind, for at vvs-installationerne ikke fryser. Frostskader kan medføre store udgifter for husejerne. Derfor er det bedre at forebygge at disse skader opstår, siger Gustav Petersen, kundechef hos Kemp & Lauritzen i Esbjerg og formand for TEKNIQ-råd Syddanmark.

Vandrør med koldt og varmt vand strømmer kun, når der er forbrug. Når du sover eller er på arbejde, står vandet stille, og så er der risiko for, at rørene fryser til. Problemet er endnu større, hvis du tager på fx skiferie i vintermånederne.

”Hvis du ikke er hjemme, så er det vigtigt at du får nogen til at gennemgå huset. Selvom der ikke kommer megen post, skal postkassen jo alligevel tømmes, og så kan du lige så godt bede dem, der passer huset, om også lige at afprøve installationerne. Kommer der ikke vand ud af hanerne, er det tegn på, at der kan være frosne rør. Der er særligt grund til at være opmærksom, hvis det blæser kraftigt i frostvejr – især fra nord udtaler Gustav Petersen.

En ubehagelig ekstraregning

Det kan hurtigt koste mange penge, hvis man får en vandskade på grund af frostsprængte rør. Hos en række af landets største forsikringsselskaber anslår man, at skaderne kan beløbe sig til alt fra 10.000 kr. og op til en kvart million. Den gennemsnitlige udbetaling per skade er typisk på mellem 30-40.000 kroner.

”Ofte opstår skaderne i gamle huse med rør på lofter og skunke, der ikke er tilstrækkeligt isolerede, eller hvor vandet ikke cirkulerer tilstrækkeligt rundt. Noget af det værste, vi har set, var et sommerhus, hvor en frostskade havde betydet, at vandet havde fået lov til at stå og løbe i to måneder, uden det blev opdaget. Det lignede nærmest en drypstenshule med skimmelsvamp overalt. Det hus var fuldstændig ødelagt,” fortæller Brian Wahl Olsen, skadedirektør hos Alm. Brand.

Derfor anbefaler han også, at boligejerne gør, hvad de kan for at forebygge skaderne.

”Både i sommer- og helårshuse gælder det om at få sat varme på i tide, så man undgår frostskader – lige på det område nytter det ikke noget at være for nærig. Det er også vigtigt, at man husker at tømme vandet ud, efter man fx har lukket for det i sommerhuset,” siger Brian Wahl Olsen.

Han advarer samtidig mod at man lader sig lulle i søvn af de senere års milde vintre. Derfor gør vi hos Alm. Brand også det, at vi sender en sms til vores kunder, når vi får de første meldinger om nattefrost fra DMI. På den måde kan vi forhåbentlig være med til at forebygge en del af skaderne.

Få kvalificeret hjælp

Hos brancheorganisationen TEKNIQ anbefaler man, at boligejerne overvejer grundigt, om der er særlige forhold ved deres hus, som kan øge risikoen for frostskader.

”Er du fx flyttet eller har fået bygget om, kan der være rør, som ligger udsat for træk,” forklarer Birger T. Christiansen, teknisk konsulent hos TEKNIQ og uddyber:

”Du skal også være opmærksom på, om der er risiko for, at vandet står mere stille i rørene end tidligere. Det kan eksempelvis være, hvis du har fået automatisk styring på varmekilder som radiatorer eller gulvvarme. I så fald er det helt afgørende, at isoleringen er i orden, så rørene ikke udsættes for frost,” siger han.

Birger T. Christiansen anbefaler, at man kontakter sin lokale vvs’er, hvis man er det mindste i tvivl om, hvorvidt ens bolig er tilstrækkeligt frostsikret.

”Det koster sjældent det store at få tjekket rør og vandinstallationer – slet ikke hvis man sammenligner med omkostningerne, når et vandrør sprænger på grund af frosten,” siger han.

 

Her kan frosten især ramme rørene

  • Hvis du har rør, der ligger udsat for træk – fx efter en flytning eller ombygning.
  • Hvis du har efterisoleret eller fået automatisk styring af varmen i huset og vandstrømmen derfor står stille i længere tid af gangen.
  • Hvis der er faldet fuger ud af murværket, så kulden kan påvirke varmerørene.
  • Hvis der tidligere er konstateret sne på loft eller skunk – hvilket øger risikoen for frostramte rør.
  • Hvis du tager på ferie i vintermånederne, og vandet dermed står stille i rørene i længere tid.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.