Sådan tjener du penge på din radiator

Denne artikel er også blevet udsendt på vegne af Ole Beese Nielsen (TEKNIQ-råd Syddanmark), Søren Schmidt (TEKNIQ-råd Hovedstaden), Lasse Houengaard (TEKNIQ-råd Sjælland), Lars Jørgensen (TEKNIQ-råd Sjælland), Lars Dyrstrøm (TEKNIQ-råd Hovedstaden), Frank Jensen (TEKNIQ-råd Hovedstaden), Søren Nedergaard Nielsen (TEKNIQ-råd Nordjylland), Leif Nørgård Jensen (TEKNIQ-råd Midtjylland), Michael Witt (TEKNIQ-råd Syddanmark), Lars Vase (TEKNIQ-råd Nordjylland), Lars Petrowsky (TEKNIQ-råd Syddanmark), Bo Enemark (TEKNIQ-råd Midtjylland) og Dan Jeppesen (TEKNIQ-råd Hovedstaden).

Ved at følge en række enkle huskeråd kan din radiator både give et bedre indeklima og reducere varmeregningen.

Vinterkulden er for alvor ved at indtage Danmark. Det betyder også, at mange boligejere for alvor er begyndt at skrue op for radiatorerne. Men der kan være stor forskel på varmeregningen fra hus til hus. En forskel, der skyldes, at radiatorerne ofte bruges forkert. Vvs-installatør Jesper B. Hansen, indehaver af Carsten B. Hansen ApS i Herning og medlem af TEKNIQ-råd Midtjylland, peger på nogle typiske fejl, som går igen:

- Mange boligejere skruer for meget op og ned på radiatorerne, specielt i denne periode hvor temperaturerne er ustadige. Og så kan det være svært at finde den rette temperatur i boligen.

Mange boligejere vælger at lukke helt for radiatoren, når solen skinner, og skrue op igen, når kulden rammer. Slutfacit bliver så, at man sammenlagt bruger langt mere varme, end det ville være tilfældet, hvis man bare valgte en stabil temperatur hele tiden – også om natten.

Det er heller ikke en godt for varmeregningen at skrue ned for varmen, når man sover, og så dreje termostaten op på fem, når man står op om morgen.

Samme temperatur i alle rum

Og det er ikke kun godt for varmeforbruget at bruge radiatorerne rigtigt. Også indeklimaet bliver meget bedre. Det giver bedre komfort, hvis man fx undlader at skrue helt op for radiatoren i ét rum og lukker resten ned.

Stabil varme er således ikke bare billigere, det er også langt mere behageligt at opholde sig i boligen, hvis man eksempelvis har sat alle termostater på ”tre”.

Præcis hvor mange penge, der er at spare på at bruge radiatorerne rigtigt, vil variere fra bolig til bolig, men ifølge Jesper B. Hansen kan der let være tale om flere hundrede kroner om måneden, og samtidig vil indeklimagevinsten være mærkbar.

Sådan får du mere ud af din radiator

  1. Hold en stabil temperatur. Du bør altid have din radiator på en fast indstilling. På den måde sørger radiatoren for en stabil varme i rummet og bruger ikke unødig energi.
  2. Hold varmen om natten. Hvis du vil sænke temperaturen om natten, så undgå at lukke helt for varmen – alternativt kan du købe en termostat med indbygget temperatursænkning. Gør du det, er det afgørende, at du får en installatør til at indregulere den.
  3. Brug flere varmekilder. Med flere radiatorer i gang kan du billigst muligt holde den ønskede temperatur, fordi du fordeler ”opgaven” mellem flere radiatorer, som dermed skal køre på mindre kraft.
  4. Tildæk ikke termostaterne. Hvis radiatoren er tildækket, tror termostaten, at der er varmt og lukker for varmetilførslen.
  5. Test din termostat. En til to gange om året bør du tjekke dine termostater for at sikre, at dine radiatorer fungerer optimalt. Det gør du ved først at skrue helt op. Efter en time skal hele radiatoren være varm. Sluk herefter og tjek, at radiatoren er kold efter en time. Oplever du problemer, bør du kontakte din lokale installatør.
  6. Motioner din termostat. Hvis din radiator ikke varmer efter sommeren, kan du afmontere termostaten og trykke på den lille ”pind” under den. Virker det ikke, skal du kontakte en autoriseret vvs-installatør.
  7. Skru helt ned for radiatoren, når du lufter ud. Glemmer du det, vil radiatoren køre på fuldt blus for at holde den forudindstillede temperatur. 

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.