Kontakt TEKNIQ

Overenskomster og Jura

tekniq@tekniq.dk

4343 6000

Hvad sker der i de generelle overenskomstforhandlinger?

Overenskomsterne har afgørende betydning for hele arbejdsmarkedet, fordi det er i overenskomsterne, at reglerne for 25.000 virksomheder og 800.000 medarbejdere er fastlagt.

Det er for eksempel regulering om arbejdstid, pension, løn under sygdom og betaling for overarbejde.  

Alle overenskomster skal genforhandles. Den nye overenskomsts varighed indgår også i forhandlingen.

Det er to såkaldte gennembrudsforlig, som skaber rammerne for alle øvrige overenskomster. Det første er Industriens Overenskomst, som DI forhandler med CO-­industri. Det andet gennembrudsforlig er fællesoverenskomsten, som DI forhandler med 3F Transport.

Gennembrudsforligene er traditionelt på plads i begyndelsen af februar.

De øvrige overenskomster, herunder installationsbranchens, forhandles mellem de respektive arbejdsgiverorganisationer og fagforbund ud fra gennembrudsforligenes rammer. I alt 500 overenskomster skal på plads, hver gang der er overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked.

Læs også: Installationsbranchens vej mod nye overenskomster

Københavns Universitet dækker OK17

Vil du videre mere om overenskomstforhandlingerne generelt? Så kan du bevæbne dig med bunker af fakta og proces produceret af forskere på Københavns Universitets Forskningscenter for Arbejdsmarked- og Organisationsstudier. 

Dyk ned i sagerne her

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.