Solcellerne snurrer i sommersolen

Sommersolen bager over Danmark, og solcelleanlæg leverer rekorder.

Sommervejret giver produktionsrekorder i de danske solcelleanlæg.

Fagbladet Ingeniøren har kigget på et timeinddelt udtræk af energiforbruget fra Energinets database over de første 20 dage af juli. Konklusionen er:
  • At solcellerne dækkede mere end 10 procent af det samlede danske strømforbrug i sammenlagt 27 timer i perioden
  • Et gennemsnit ud for de 20 dage, viser, at solcellerne har dækket 3,5 procent af det samlede danske elforbrug i hele perioden.
  • Rekorden er 19. juli mellem kl. 14 og 15. Her blev 13,7 procent af det danske forbrug leveret af solceller

- Danske installatører satte mange solceller op i 2011 og 2012. Nu ser vi effekten og får bevist, at solceller er et rigtig godt supplement til vindkraft. Den helt store fordel ved solceller er, at de producerer mest el på det tidspunkt af året, hvor ikke er nogen væsentlig efterspørgsel efter varmtvand fra kraftvarmeværkerne. Dermed sikrer solcellerne et mindre udslip af CO2. Vi sparer import af energi og optimerer virkningsgraden hele vejen rundt, siger chefkonsulent Søren Rise fra TEKNIQ.

Beslutning på vej

Det seneste år har private dog reelt ikke installeret flere solcelleanlæg. Alle venter på, at EU-Kommissionen godkender den danske støtteordning til solcelleanlæg. Den nye støtteordning betyder, at de kWh, som solcelleejeren bruger inden for den time, hvor de er produceret, ikke er afgiftsbelagt. Den overskydende energi sælges til nettet.

  Vedtagelsen af den nye støtteordning vil åbne for, at der blive udbudt 2 stk. 20MW puljer med støtte.
  • Pulje 1 (som skulle have været udbudt i 2013) vil give en afregningspris for salg af el til nettet på 130 øre/kWh
  • Pulje 2 vil give en afregningspris på 114 øre/kWh

Derefter vil der være en 20 Megawatt pulje per år frem til 2017. Hvert år sænkes tilskudsbeløbet med 14 øre/kW.

 - Alt peger på, at beslutningen kommer inden for få måneder, og det glæder vi os til. Installatørerne vil få nye ordrer, og vi kan alle nyde godt af en mere effektiv og grøn dansk energiforsyning, fortæller Søren Rise.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.