troels-hartung-energi

Troels Hartung

Chefkonsulent

trh@tekniq.dk 

7741 1538

Solcellepuljen til private blev revet væk

Ligesom nogle er mere populære end andre, når der skal danses til sodavandsdiskoteket på skolen, var nogle solcellepuljer også mere tiltrækkende end andre, da Energinet.dk 16. marts åbnede for ansøgninger.

Puljen til private husstande blev budt op til dans 2.782 gange. Imens måtte puljen til solcellelav varme stolen. Her var slet ingen, der rakte hånden ud.

– Den endelige opgørelse er endnu ikke klar fra Energinet.dk. Men ud fra udmeldingerne vurderer jeg, at hele puljen til private anlæg er brugt. Derimod vil puljen til solcellelaug, lejeboliger og boligforeninger ikke blive brugt fuldt ud. Der skal dog nok komme flere ansøgninger til lejebolig-puljen, mener Søren Rise, chefkonsulent i TEKNIQ.

Han vurderer, at den overskydende effekt fra solcellepuljerne bliver på op mod 20 MW. Puljen bliver udbudt i løbet af efteråret, og alle kan søge.

– Dermed vil en meget stor del af de 60 MW solcellepuljer blive brugt i år. Er det tilfældet, har de tekniske installatører mulighed for en omsætningsfremgang på en milliard kroner samlet fra puljerne.

Ekstra pulje

Energistyrelsen melder endvidere ud, at der kommer en ekstra pulje på 20 MW samlet for 2015 og 2016. 2 MW skal udbydes til et udenlandsk solcelleanlæg. Men de 18 MW er splinternye og klar til det danske marked.

– På baggrund af møder med Energistyrelsen forventer jeg, at den pulje bliver udbudt til store anlæg, så vi kan få fastlagt, hvad prisen for store produktionsanlæg over 1 MW bliver.

Mens begejstringen for den mulige fremgang i omsætningen er stor hos Søren Rise, er utilfredsheden med selve puljesystemet intakt.

– De nærmest vulkanagtige udbrud af aktivitet i forbindelse med udbuddet af puljer afløses af lange periode uden aktivitet. Dermed får branchen alt for mange ind uden begreb om, hvad de arbejder med. Det giver solcellebranchen et dårligt ry.

Han fortsætter:

– Vi ville gerne, at tilskuddet faldt mere jævnt. Hvis det gled bedre, ville det være lettere for branchen at udvikle sig, have et sundt forretningsgrundlag, få uddannet de rigtige og lave ordentlige installationer.

Status

28. marts opgjorde Energinet.dk det foreløbige resultat i de forskellige puljer. I alt er der 2.911 ansøgninger.

Tallene dækker både fyldestgørende og ikke-fyldestgørende ansøgninger, for Energinet.dk har i skrivende stund endnu ikke det fulde overblik. Det står derfor ikke helt klart, om det bliver nødvendigt med lodtrækning i underpulje 2.

  • Underpulje 1: 18 MW pulje til lejeboliger: Ansøgninger for 1 MW
  • Underpulje 2: 12 MW pulje til private husstande: Ansøgninger for cirka 13,2 MW
  • Underpulje 3: 15 MW pulje til solcellelav: 0 ansøgninger
  • Underpulje 4: 15 MW pulje til boligforeninger: Ansøgninger for 0,5 MW
Kilde: Energinet.dk

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.