Den Gamle By viser dansk vvs-historie

En ny udstilling gør det blandt meget andet muligt at dykke ned i 1900-tallets bud på cisterner.

Toiletkummer, cisterner, radiatorer og håndvaske er blot nogle af mulighederne for dykke ned i historien om vvs i dansk boligbyggeri. 

Det foregår i den nye permanente udstilling ”Huset fortæller” i Den Gamle By i Aarhus. Udstillingen ridser 1900-tallets gang op i en etageejendom fra et arbejderkvartér i Hjørring. Hele bygningen er over de seneste år flyttet til Den Gamle By fra Hjørring.

– Vi har systematisk indsamlet eksempelvis cisterner og håndvaske. Det er tydeligt, producenterne dengang gik meget op i design. I dag er det meget minimalistisk, men på det tidspunkt var der virkelig stor forskel og meget gennemtænkt design. De besøgende får et indtryk af mangfoldigheden og en fornemmelse af, hvordan moden skifter, fortæller museumsinspektør Allan Frandsen fra Den Gamle By.

 
Den Gamle By - håndvask  Håndvasken kunne nærmest ligne
kongeligt porcelæn.
Foto: Den Gamle By
 
 
       
       

Han peger på håndvaske som eksempel.

– Nogle håndvaske er lavet af fajance med blå udsmykninger og ligner nærmest kongeligt porcelæn. 

Komfurkavalkade

Der er særligt fokus på køkkenudstyr.

– Vi vil gerne fortælle historien om, hvordan de varmekilder, vi har, påvirker køkkkengrejet. Vi har derfor alskens slags støbejerns- og gaskomfurer, fortæller museumsinspektøren.

Ud over vvs dækker huset også el-historien med alt fra afbrydere over ringeklokker til lamper gennem tiderne.

Fun fact: WC, som står for ”water closet,” kom til verden i England i 1775. Men først omkring 1900 var de danske byers kloakanlæg udbygget til at klare spildevandet.

1900-tallet i Den Gamle By


Den Gamle By i Aarhus fortæller historien om en mindre dansk købstad gennem flere århundreder. Muséet er i fuld gang med at opbygge to nye kvarterer, som viser 1900-tallets historie.

”Huset fortæller” er en ny permanent udstilling, som åbnede i år. Huset, der udgør centrum for udstillingen, blev i 1902 opført på den nuværende Bispensgade i Hjørring som et beboelseshus i et typisk arbejderkvarter.

Den Gamle By jager stadig et induktionskomfur fra begyndelsen af 1990’erne, hvor den type komfurer blev introduceret. Kender du til eksistensen af et, så kontakt Den Gamle By. 

Den Gamle by - træk og slip  Udstillingen byder på en righoldig kavalkade
af udbuddet af cisterner i danske boliger.
Foto: Den Gamle By
   
 

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.