Undgå at bidrage til kædesvig

Hvert år ender en række virksomheder med ufrivilligt at støtte kriminelle. Det sker via kædesvig – en form for organiseret økonomisk kriminalitet, der går ud på at snyde for at undgå at betale skat og moms.

De fleste underleverandører udfører serviceydelser helt legalt, men ind imellem kan virksomheder uden at vide det komme til at bruge underleverandører, der begår kædesvig. Det vil Det Kriminalpræventive Råd gøre noget ved med en ny indsats rettet mod virksomheder.

Kædesvig er kendetegnet ved, at det er uklart, hvilket selskab der faktisk udfører de konkrete serviceydelser. Ved at bruge en lang kæde af underleverandører bliver det i kædesvigssager uklart for myndighederne, hvilket selskab der skal betale skat og moms. Snyderiet foregår især i brancher med ufaglært arbejde, som fx rengørings- og nedrivningsbranchen. I nogle tilfælde står personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøet bag.

Kædesvig koster årligt samfundet mange millioner kroner i tabte skatteindtægter, viser tal fra SKAT baseret på afgørelser. Alene i 2014 drejer det sig om næsten en halv milliard kroner.

Sådan forebygger din virksomhed kædesvig:

  • Tag stilling til, hvornår og hvordan underleverandører må anvendes
  • Kontroller identiteten på dem, der kommer i din virksomhed og udfører arbejdet
  • Bed leverandør eller underleverandør om at fremvise e-indkomstopgørelser, for de medarbejdere, der kommer i virksomheden

Læs mere om indsatsen hos Det Kriminalpræventive Råd

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.