Kontakt TEKNIQ

Overenskomster og Jura

tekniq@tekniq.dk

4343 6000

Kickoff for elbranchens nye akkordsystem

EBA lanceret mandag i København på det første af fem regionale introduktionsmøder, hvor TEKNIQ og Dansk El-Forbund i fællesskab viser det nye IT-program frem.

Klik her: Download softwaren og bestil en licens. Kun for medlemmer – husk at logge ind.

EBAElbranchens nye akkordsystem, EBA, trak fuldt hus, da det mandag blev lanceret i København, hvor flere end 100 installatører og elektrikere mødte frem til introduktionsmøde efter fyraften. 

Her fortalte TEKNIQ og Dansk El-Forbund om, hvorfor det gamle akkordsystem skal udskiftes og viste det nye frem.

- Det har været en kæmpe udfordring at holde det gamle akkordsystem tidssvarende. Derfor har organisationerne udviklet et nyt, som er moderne, understøtter samarbejdet og mindsker omfanget af konflikter, fortalte adm. direktør Niels Jørgen Hansen, TEKNIQ.

- Den gamle Landspriskurant er fra 1922 og var svær at bruge. Nu ser vi frem til et nyt og avanceret system og håber, det er med at til at øge produktiviteten i branchen, sagde forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen, Dansk El-Forbund.

Begge betegnede aftenen som begyndelsen på et system, der hele tiden skal udvikles.

EBA har rødder helt tilbage til overenskomsten i år 2000, hvor organisationerne tog fat på at finde en afløser for akkordsystemet fra 1922. I 2003 nåede et konsulentfirma frem til, at Landspriskuranten var pensionsmodent. 

Og fra 1. juli i år skal EBA anvendes i stedet, når man aftaler akkordarbejde. Man kan dog stadig indgå de såkaldte slumpakkorder. EBA er et stykke software som anvendes sammen med en model for at aftale akkorder. 

EBA handler om tid. I softwaren udregnes først og fremmest den tid, hvor der direkte produceres elarbejde. To tidsstudiespecialister har målt mere end 80 procent af alle elarbejdsprocesser i nybyggeri igennem. Og de har gjort mere end det – de har studeret hvert eneste fabrikat og model.

EBA fungerer da også meget lig de kendte kalkulationsprogrammer og kan fortælle, hvor lang tid fx tager at montere 200 kontakter, trække, fastgøre og tilslutte kablerne. Alt sammen brudt ned på varenumre (EAN-numre) og processer.

EBA kan ikke fortælle, hvor lang tid det tager at flytte stigerne, at bære materialerne hen til arbejdsstedet og det, der også skal til for at udføre arbejde. De dele skal man stadig forhandle sig til.

EBA bliver præsenteret på yderligere fire møder landet over. 

Klik her: Læs mere om møderne 


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.