Jan Eske Schmidt

Jan Eske Schmidt

Videnspartner

jes@tekniq.dk

7741 1560

DNA-mærkning beskytter kobberkablerne

DNA-mærkning af kobberkabler er en mulighed for installatører, der er trætte af at blive bestjålet af kabeltyve.

I sidste nummer af Electra beskrev vi, hvordan kabeltyverier koster installatører dyrt, fordi kobberkabler er værdifulde, og fordi byggeriet bliver forsinket, når kablerne mangler. 

Installatørerne i artiklen havde allerede sat flere tiltag i værk for at beskytte sig. Tiltagene talte blandt andet at udskifte kobberkablerne med kabler af aluminium, hyre vagtselskaber eller sætte tv-overvågning op.

Men der er også en helt anden mulighed: Nemlig DNA-mærkning af kablerne. 

– Det er bestemt en mulighed, som installatører bør overveje. Det er billigt og nemt at bruge. Tyvene vil tænke sig om en ekstra gang, fordi kablerne bliver sværere at omsætte, siger Jan Eske Schmidt, der er underdirektør hos TEKNIQ.  

Nyt og godt

Det er Morten Lindgaard, partnerchef for erhverv i forsikringsselskabet Tryg, enig i. Tryg er blandt landet første forsikringsselskaber, som tilbyder salg af DNA-mærkning til kunderne, og erfaringerne er gode. 

– Hvis politiet finder stjålne kabler i en container eller lastbil, ved de typisk ikke, hvor kablerne kommer fra. DNA-mærkning gør det muligt at lyse henover kablerne med ultraviolet lys og analysere DNA-mærkningen. Dermed kan politiet med det samme finde ud af, hvor tyveriet er sket, og få kablerne leveret retur til ejeren. Så slipper installatøren for at bestille nye kabler, der tit er speciallavet til byggeopgaven, siger Morten Lindgaard.

Hans indtryk er, at nogle få installatører er ved at tage DNA-mærkning til sig. 

– DNA-mærkning er temmelig nyt, så vi skal stadig prikke lidt til installatørerne og fortælle dem om mulighederne. Men det her er ikke en døgnflue eller modetrend. Det virker. Jeg har fortalt alle mine kørende assurandører, at de skal fortælle kunder ramt af kabeltyveri om DNA-mærkning. Problemet er betydeligt, og derfor er der meget at hente her, konstaterer Morten Lindgaard. 

Præventiv effekt

I modsætning til andre former for sikring, som eksempelvis patruljerende vagter, er DNA-mærkning en relativt billig løsning. Samtidig gør DNA-mærkningen det muligt for skrothandlere og andre aftagere at sige, at hvis kabler er DNA-mærkede, så kan de ikke købe dem. Dermed bliver kabeltyverier mindre attraktive. 

– Det er nemt at gøre en præventiv indsats. Installatøren kan let sætte skilte op foran byggepladsen, hvor der står, at genstandene er DNA-mærkede. Den præventive virkning er stor, for i modsætning til fysiske mærkater kan tyve ikke bare slibe DNA-mærkningen væk med en vinkelsliber, lyder det fra Morten Lindgaard.

I den tidligere artikel om kabeltyverier skrev Electra, at det er svært at få forsikringsdækket kabler, fordi de i sagens natur ofte ligger frit tilgængeligt. Det ændrer DNA-mærkning heller ikke på, fortæller Morten Lindgaard.

– Men den præventive effekt i DNA-mærkning burde betyde, at vi gør livet så surt for tyvene, at installatørerne får lov til at beholde flere kabler i fred, siger Morten Lindgaard, som også fortæller, at kunder via deres forsikringsaftaler ofte kan få rabat på DNA-kit. 


Hvad er DNA-mærkning?

DNA-mærkning består som regel af en flaske med syntetisk DNA, som du med podepind påfører det, du vil beskytte. Den klare væske består af et ultraviolet sporstof og en unik DNA-kode. DNA-koden bliver gemt i en sikker database tilgængelig for politiet. Så kan stjålne genstande lynhurtigt spores tilbage til dig, hvis de bliver fundet. 

Det er nærmest umuligt at fjerne DNA-mærkningen. 


Hvad opnår du med DNA-mærkning?

  • Du reducerer risikoen for tyveri og indbrud.
  • Du giver politiet mulighed for at identificere dig som ejer af en genstand.
  • Du øger sandsynligheden for at få dine genstande tilbage ved tyveri.
Kilde: TrygKabeltyve fanget på fersk gerning

TV 2 Nyhederne var med i februar 2016, da to kabeltyve blev afsløret og anholdt af politiet, blandt andet takket være DNA-mærkning af kablerne. 

Se indslaget her. 

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.