Tina Voldby

Tina Voldby

Underdirektør

tvo@tekniq.dk

7742 4238

Ny uddannelse udklækker unge ventilations-specialister

Med reformen af vvs-energiuddannelsen blev ventilationsteknikerspecialet tilpasset ventilationsvirksomhedernes ønsker.

Da erhvervsskolerne i august slog dørene op til den nye vvs-energiuddannelse, var en af nyskabelserne det fintunede speciale ”ventilationstekniker.” 

Før havde specialet haft en del vvs- og rørarbejde. Dermed havde rene ventilationsfirmaer svært ved at tage lærlinge, fordi de ikke kunne tilbyde det arbejde. 

Det nye speciale er nu skarpt fokuseret på ventilation.

– Ventilation er et område i vækst, og de rene ventilationsfirmaer er begejstrede for nu at kunne uddanne specialiserede lærlinge. Samtidig er det et speciale, der er nemt at sælge til de unge. Det handler om klima og komfort, det er teknisk krævende, og du arbejder med styring og indregulering på højt niveau, siger underdirektør Tina Voldby fra TEKNIQ. 

Hun fortæller, at specialet tidligere har været udfordret af, at det kun blev udbudt på EUC Sjælland. Siden har Tech College Aalborg taget uddannelsen til sig og imponerer med et energiværksted med det nyeste udstyr, hvor eleverne prøver sig af på højeste niveau.

– Vi vurderer løbende, om der er basis for, at endnu flere skoler skal udbyde specialet. Vi erkender dog også, at det kræver noget af skolerne. Udstyret er dyrt, så der skal investeres nogle millioner kroner for at banke uddannelsen op på hver enkelt skole. Derfor skal vi også være sikre på, at ventilationsbranchen har behov for flere lærlinge, og nogle virksomheder skal også blive endnu bedre til at tage lærlinge og indse, at der nu er et speciale, der passer perfekt til dem, siger Tina Voldby. 

Mange gråhårede

Det er en indsats, som indehaver Henrik Larsen fra W. Ventilation ApS i København bakker op om.

– Vi har mange gråhårede i vores branche, og vi skriger efter servicefolk. Derfor er det fantastisk og banebrydende for os at få et tilrettet speciale. De unge skal lokkes ind på uddannelsen med budskabet om, at her skal du bruge hjernecellerne. 

Han peger på, at antallet af uddannelsesaftaler i specialet er steget fra cirka 15 for få år siden til 30 i dag. 

– Men selvom det er en fordobling, matcher det stadig ikke behovet i branchen, så det er meget positivt, at branchen arbejder for at få flere skoler til at udbyde specialet.   

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.