”Personlige interesser går hånd i hånd med mit arbejdsliv”

TEKNIQ uddeler to gange om året ”Installatørprisen” til den studerende, der får det højeste gennemsnit på hvert af erhvervsakademierne. Vi taler med de tidligere vindere om deres karriere i branchen.

Majbrit Priergaard Olsen modtog i 2006 TEKNIQs installatørpris. I dag arbejder hun i industrien, hvor hun glæder sig over, at personlige interesser kan forenes med hendes arbejdsopgaver.

Hvad laver du i dag?

I dag er jeg ansat som elektriker og kedelpasser i Refa Energi, der blandt andet driver kraftvarmeværket i Sakskøbing. Jeg har været ansat her i to et halvt år. Min arbejdsdag går med alle mulige forskellige opgaver – alt lige fra fejlfinding og udbedringer til udskiftning og reparation af dele. Andre dage forbereder jeg nye installationer og vedligeholdelsesopgaver til eksterne håndværkere.

Hvorfor tog din karriere den drejning?

To dage efter jeg havde taget min eksamen, ringede min gamle mester fra Nordic Sugar og spurgte, om jeg havde noget at lave. Det havde jeg ikke, så jeg takkede ja til at komme tilbage. Der var jeg i nogle år og stiftede blandt andet familie undervejs. I Nordic Sugar startede jeg som elektriker og overgik senere til en projektafdeling. Efter et stykke tid besluttede jeg mig for, at der skulle ske noget nyt, og så havnede jeg hos Refa Energi.

Hvad betyder det for karrieren at have en installatørpris på cv’et?

Det har ikke haft nogen større betydning. Men dengang var det rart at blive bekræftet i, at man var god til faget. Jeg har dog ikke decideret brugt prisen til noget. Da jeg fik prisen, var den så ny, at der faktisk ikke rigtig var nogen, der vidste, at den fandtes. Så det var lidt af en overraskelse, da jeg fik den til dimensionen.

Har din karriere som uddannet elinstallatør levet op til forventningerne?

Jeg ved ikke helt, hvad jeg havde forventet. Jeg tog som udgangspunkt installatøruddannelsen, fordi jeg gerne ville have en overbygning. Men jeg havde ikke nogen større plan med det. Jeg har det princip, at det aldrig skader at få ny viden. Installatøruddannelsen har ført til, at jeg i dag kan forene mine personlige interesser med mit arbejdsliv.

Hvordan bliver branchen mere attraktiv for unge talenter?

Jeg tror, at man skal udbrede de mange forskellige muligheder, som uddannelsen åbner op for. Man bør for eksempel fortælle de unge, at man ikke nødvendigvis bliver installatør for at starte sin egen virksomhed. Det er blot én af mulighederne. Der er mange perspektiver i uddannelsen, og man kunne måske tiltrække flere, hvis de kendte til dem.

Hvordan får vi flere kvinder i branchen?

Kvinder bør ikke være bange for at søge ind i branchen. Jeg har aldrig oplevet det som et problem, at jeg er kvinde. Nogle gange skal man måske bevise sit værd lidt mere end de mandlige kollegaer, og så er det meget rart at have en installatørpris, som beviser, at man er god til faget. Jeg tror, det vigtigste er, at man har interesse for faget. Og så vil det måske være en fordel, hvis man fra branchens side fik udbredt, at installationsbranchen ikke kun er hårdt fysisk arbejde. Det består også af en masse spændende tekniske aspekter, som først og fremmest kræver, at man har hovedet rigtigt skruet på. 

Fakta

Majbrit Priergaard Olsen er uddannet elinstallatør fra CEUS - Center for Erhverv og Uddannelse Storstrøm, og vandt installatørprisen i 2006 med et gennemsnit 9,50. Hun har blandt andet arbejdet for Nordic Sugar, og er i dag ansat som elektriker og kedelpasser i Refa Energi.    

Artiklen er skrevet af Maria Rask Hetoft Poulsen og trykt i Electra 6

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.