Jesper Melgaard

Jesper Melgaard

Presseansvarlig

7741 1582

jme@tekniq.dk

Folkemødet ’17: Teknikere og djøf’ere har brug for et fælles sprog

De tekniske fagfolk, politikere og djøf'ere til fælles parterapi på førstedagen af årets folkemøde i Allinge på Bornholm.

Djøffere i parterapi

De seneste år er antallet af djøf’ere i stat og kommuner steget mærkbart – i eksempelvis centraladministrationen med hele 70 procent fra 2001-2015. Det har blandt andet betydet, at installatørerne stadig oftere står over for akademikere i den offentlige administration, der ikke taler samme sprog som dem selv.

Derfor havde TEKNIQ indbudt til faglig parterapi under kyndig ledelse af tv-værten Cecilie Beck ved Folkemødet i Allinge på Bornholm. Her blev det hurtigt tydeligt, at der er brug for at forbedre kommunikationen mellem djøf'ere i det offentlige og teknikerne.

- Djøf’erne er kommet for at blive, og vi har brug for de dygtige af dem. Men vi har også brug for dygtige teknikere. De kommer bare ikke til orde, som det er lige nu. Og til tider kan det nærmest virke, som om den politiske proces er vigtigere end slutproduktet, sagde Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ.

Han blev suppleret af Ole Sander, bestyrelsesmedlem i brancheorganisationen Veltek.

- Vi oplever, at teknikerne bliver mødt med skepsis, når de præsenterer tilbud eller lignende. Nærmest som om, vi som udgangspunkt er ude på at snyde. Det skaber en indbyrdes mistillid, sagde han.

Brug for at lytte

På den modstående ”terapisofa” sad blandt andre Tomas Therkildsen, adm. direktør i DJØF. Han anerkendte, at eksempelvis kommunale udbud kan køre af sporet, hvis det kun er medarbejdere uden teknisk indsigt, der er med til at udarbejde dem.

- Men langt over halvdelen af djøf’erne er faktisk ansat i det private erhvervsliv. Det ville vel ikke ske, hvis de ikke skabte nogen værdi. Og hvis den her diskussion skal komme videre, så skal vi lytte til hinanden. Vi skal arbejde mere sammen og have en bedre dialog, understregede han.

Samme budskab lød fra Morten Bæk, direktør i Energistyrelsen.

- Det vigtigste for mig er i sidste ende, at man kan bruge de tekniske løsninger, der præsenteres. Djøf’erne er jo skolede i at kommunikere med for eksempel politikere, mens det måske kan være sværere for teknikere alene at forklare tingene på en forståelig måde. Så der er brug for, at teknikere og djøf’ere samarbejder. Derfor vil jeg også meget gerne i dialog om, hvordan vi kan gøre det bedre, så vi kan finde ud af, hvor det er, at kæden sprænger af mellem eksempelvis styrelse og teknikere, sagde han.

Det begynder i stemmeboksen

Også den politiske verden var i ”terapi” i det fyldte telt, hvor publikum levede aktivt med i begivenhederne på scenen.

De kunne blandt andet opleve Jan Johansen, folketingsmedlem for Socialdemokraterne levere en bredside mod djøf’ernes manglende realitetssans.

- De har ikke nødvendigvis været ude i virkeligheden og kan have svært ved at forstå, hvordan tingene reelt fungerer. Det forlanger jeg heller ikke, at de skal kunne, men til gengæld skal de så være villige til at lytte noget mere, sagde han.

Den samme holdning havde Carsten Kissmemyer (V), borgmester i Ikast-Brande Kommune.

- Vi har 98 procent for mange jurister i det her land, som bare sætter tingene på standby. Det har vi gjort noget ved i vores kommune, sagde han.

Ifølge Jan Johansen er det i nogen grad op til danskerne selv at ændre udviklingen med den øgede akademisering.

- Der er alt for mange djøf’ere i Folketinget, som har fået den samme læring som deres embedsmænd, og det er noget skidt. Det er værd at tænke over, næste gang vi skal i stemmeboksen, sagde han.

Klar til videre dialog

I sidste ende lykkedes det dog for parterne at finde sammen om en konstruktiv tone – godt hjulpet på vej af Cecilie Becks terapeutiske evner.

- Det er godt, at vi har forskellige kompetencer, men vi skal være bedre til at udnytte dem og forstå de forskellige ”sprog”, der er, sagde Niels Jørgen Hansen.

Mens Morten Bæk kom med en åben invitation til blandt andet installatørene:

- Vi kan nå rigtig langt ved at have respekt for hinandens faglighed. Vi vil gerne invitere indenfor til dialog. Hvis der er noget, vi ikke gør godt nok, så lad os tale om det. Døren står i hvert fald åben, sagde han.


Læs mere om folkemødet på Twitter!

Se billeder fra folkemødet på Facebook!

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.