Installationsvirksomheder blandt smarthome-piloter

Uggerly Installation er blandt 10 udvalgte virksomheder i et pilotprojekt, som sætter fokus på den danske smarthome-industri. Pilotprojektet skal hjælpe virksomhederne med at udvikle nye forretningsmodeller i et foranderligt marked.

Intelligente installationer fylder mere og mere i den danske boligmasse, og der er ingen tvivl om, at fremtiden banker hårdere og hårdere på. I takt med at de teknologiske løsninger og muligheder bliver eksplosivt flere, stiller udviklingen også store krav til de virksomheder, som begår sig på et smarthome-marked i hastig udvikling. 

Det er baggrunden for Projekt Smart Home på Aarhus School of Business and Social Sciences (BSS), som vi tidligere har omtalt i Electra. Projektet sætter fokus på den danske smarthome-industri og specielt de virksomheder, som leverer og producerer til markedet. Nu er de ti virksomheder, som skal deltage i et pilotprojekt, blevet fundet, og Uggerly Installation er blandt dem.

Ejer og administrerende direktør Henrik Uggerly glæder sig til at deltage i projektet, som forhåbentlig vil klæde virksomheden på i forhold til fremtiden. 

– Vi laver mange boliginstallationer, herunder rigtigt mange for HusCompagniet, og derfor skal vi prøve at følge med i, hvad der rører sig på det marked. Det er det, der gør dette projekt interessant for os, siger Henrik Uggerly, som sagtens kan mærke udviklingen i retning af intelligente hjem:  

– Markedet kommer til at vokse. Det er der slet ingen tvivl om. Vi kan allerede se en stigning i efterspørgslen, og nu kommer der endda nye generationer, som er vant til mobiltelefoner og apps. De forventer også, at man skal kunne slukke og tænde lys og aflæse sit energiforbrug og så videre på telefonen, sige han.

Bred skare af virksomheder

I skrivende stund ligger rammer og tidsplanen for pilotprojektet ikke fuldstændig fast, men Uggerly Installation og de ni andre deltagervirksomheder skal blandt andet gennemgå et strategi- og udviklingsforløb og kommer til at arbejde med deres egne idéer til den digitale transformation i såkaldte ’Living Labs’. Virksomhederne får også mulighed for at deltage i en studierejse til Silicon Valley i Californien. 

I første omgang handler projektet om at opnå mere viden om, hvordan smarthome-industrien kommer til at udvikle sig, og den viden skal blandt andet hentes fra de deltagende virksomheder og deres kunder, leverandører og samarbejdspartnere. 

De 10 virksomheder i pilotprojektet (som også tæller TEKNIQ-medlemsvirksomheden Mogensen VVS Comfort) besidder da også en del viden, for de er omhyggeligt håndplukket, så de repræsenterer forskellige brancher. Det ser Henrik Uggerly som en styrke, og han glæder sig til at mødes med helt anderledes virksomheder: 

– Vi er den eneste elinstallationsvirksomhed, som er med i pilotprojektet, så vi kommer ind i en meget bred gruppe, når man taler smarthomes. Det er vældigt spændende. Vi har kun haft et møde med dem, men man er da startet langt oppe i helikopteren. Der bliver vendt mange ting - lige fra intelligente postkasser til solceller og energi. Der er en helt masse åbninger i det her, og vi er nok lidt med som den praktiske gris i den forbindelse, siger Henrik Uggerly.

Smarthomes er ikke kun én ting

Pilotprojektet slutter med udgangen af 2018 - for så at blive udvidet til at inkludere yderligere 100 virksomheder – og Henrik Uggerly er ikke helt sikker på, hvad han skal forvente sig af deltagelsen, men det er ganske sikkert, at det er godt at få et forspring i forhold til den eksplosive udvikling, som allerede er i gang. 

– Vi skal følge med i tiden, og smarthomes bliver ikke kun én ting. Det tror jeg også, det her projekt kommer til at fortælle. Det bliver formentligt et ”gangstermarked” i nogle år med alle mulige opfindelser, og så kommer der måske nogle retningslinjer og EU-lovgivning på sigt. Men lige nu popper der en masse op, fordi alle tror på, at det her marked kommer til at vækste kraftigt, siger Henrik Uggerly.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.