Simon O. Rasmussen

Simon O. Rasmussen

Underdirektør

sra@tekniq.dk 

7741 1551

Armaturer bør mærkes igen

Det flyder med ulovlige armaturer i de danske netbutikker. Det stiller både kunder og ikke mindst installatører i en meget uheldig situation, mener TEKNIQ.

Af Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ. Bragt i Licitationen den 14. januar 2019.

Den 1. juli 2016 fjernede myndighederne kravet om, at alle byggevarer i kontakt med drikkevand skulle være "dråbemærket". 

Dråbemærket på byggevaren var en letgenkendelig garanti for, at byggevaren var testet, godkendt og mærket, inden den blev markedsført i Danmark. 

Der stilles stadig krav til byggevarer i kontakt med drikkevand, men siden 2016 har det været frivilligt at anvende dråbemærket, ligesom der ikke er krav om mærkning direkte på byggevaren. 

Allerede dengang advarede vi fra TEKNIQs side om, at det ville blive mere vanskeligt for både forbrugere og installatører at gennemskue, hvilke armaturer man lovligt kan installere i hjemmet. 

En nylig markedskontrol fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen viser, at der var grund til at være bekymret. 

Styrelsen testede i løbet af sommeren seks armaturer og 11 blødgøringsanlæg fra 17 tilfældigt udvalgte internetforhandlere. 

Fire af armaturerne og syv af blødgøringsanlæggene var ikke godkendt til det danske marked. Resultatet blev seks politianmeldelser, ligesom flere af internetvirksomhederne enten måtte fjerne produkterne fra deres hjemmeside eller skrive tydeligt, at produkterne ikke var godkendt til drikkevand. 

Udover det umiddelbare problem ved at en stor del af netbutikkernes armaturer åbenbart ikke lever op til de gældende regler, så betyder det, at installatørerne og deres kunder sættes i en uheldig situation, når kunderne selv har indkøbt armaturer. 

For det er ulovligt at montere de pågældende armaturer, og derfor må installatørerne køre fra kunderne igen, hvis det viser sig, at det indkøbte udstyr er ulovligt. 

Og så er det spild af tid. Tid, som gør installationen dyrere end nødvendigt.

Én løsning er at opfordre til, at internetbutikkerne strammer op på kontrollen af de armaturer, de sælger til danske kunder - og at kunderne holder sig til de lovlige armaturer. 

Men skal vi for alvor gøre det lettere for både kunder og installatører at navigere rundt blandt de talrige produkter, der findes på markedet, er der brug for at reetablere en obligatorisk mærkningsordning. 

Kun på den måde kan vi sikre, at danskerne fortsat trygt kan tage en tår fra hanen, og at installatørerne ikke kommer til at spilde både deres egen og kundernes tid på de ulovlige armaturer.


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.