Kontakt TEKNIQ

Overenskomster og Jura

tekniq@tekniq.dk

4343 6000

Hvad sker der i de generelle overenskomstforhandlinger 2020

Overenskomsterne har afgørende betydning for hele arbejdsmarkedet, fordi det er i overenskomsterne, at reglerne for 25.000 virksomheder og 800.000 medarbejdere er fastlagt.

Det er for eksempel regulering om arbejdstid, pension, løn under sygdom og betaling for overarbejde.  

Alle overenskomster skal genforhandles. Den nye overenskomsts varighed indgår også i forhandlingen.

Det er to såkaldte gennembrudsforlig, som skaber rammerne for alle øvrige overenskomster. Det første er Industriens Overenskomst, som DI forhandler med CO-­industri. Den danner grundlaget for mindstelønsoverenskomsterne, hvor kun mindstesatsen reguleres, mens den personlige lønregulering aftales på den enkelte virksomhed. 

Det andet gennembrudsforlig er fællesoverenskomsten, som DI forhandler med 3F Transport. Den danner grundlag for normallønsoverenskomsterne, hvor lønstigningerne fastlægges i overenskomsten.

Gennembrudsforligene er traditionelt på plads i løbet af februar.

De øvrige overenskomster forhandles mellem de respektive arbejdsgiverorganisationer og fagforbund ud fra gennembrudsforligenes rammer. I alt 500 overenskomster skal på plads, hver gang der er overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked.

Københavns Universitet dækker OK20

Vil du videre mere om overenskomstforhandlingerne generelt? Så kan du bevæbne dig med bunker af fakta og proces produceret af forskere på Københavns Universitets Forskningscenter for Arbejdsmarked- og Organisationsstudier.

Dyk ned i sagerne her!


Læs også: TEKNIQ Arbejdsgivernes vej mod nye overenskomster

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.