industrikonsulent-jens-jacob-haugaard

Jens Jacob Haugaard

Industrikonsulent

jjh@tekniq.dk

7741 1580

Startguide i it-sikkerhed for små virksomheder

Den voksende digitalisering af den daglige virksomhedsdrift skaber også nye udfordringer, når det gælder om at sikre virksomhedens følsomme oplysninger. TEKNIQ Arbejdsgiverne har samlet en række enkle råd, som kan hjælpe dig med at komme godt i gang med at styrke it-sikkerheden.

Næsten alle bruger i dag en PC, smartphone eller tablet på jobbet. Det gør det let at kommunikere med bl.a. kunder, kollegaer, chef eller grossist. Men digitaliseringen er også en mulig dør ind til virksomhedens følsomme oplysninger, der kan omfatte alt fra medarbejdernes cpr-numre, kundeoplysninger og bankoplysninger til forretningshemmeligheder, tegninger og meget andet, man ikke har lyst til, at andre får fingre i.

Der er også mulighed for, at man mister adgang til sine it-systemer, eksempelvis fordi ubudne ”gæster” har krypteret virksomhedens servere og computernes harddiske.

Og især for mindre virksomheder kan det virke som en uoverskuelig opgave at skulle sikre sine data. Heldigvis er der en række enkle råd, så kan bringe virksomheden langt, når det gælder om at styrke it-sikkerheden:

 1. Vær kritisk overfor e-mails.
 2. Sørg for at sikre data med lange og unikke kodeord (brug eventuelt en kodeordshusker på din smartphone).
 3. Hold følsomme oplysninger for dig selv.

De tre gode råd uddybes på sikkerdigital.dk 

Selvtjek i ni trin

Og der er god grund til at kigge it-sikkerheden efter. Erhvervsstyrelsen har således udarbejdet en rapport om digital sikkerhed i SMV’er. Den konkluderer blandt andet, at 40 procent af de undersøgte SMV’er har et lavt digitalt sikkerhedsniveau. Syv syv procent har ingen til at varetage it-sikkerheden, hvilket betyder, at der ikke er nogen, som sikrer, at software er opdateret, at virksomheden har en velfungerende firewall, eller at der tages backup af de vigtige data. 

Rapporten arbejder med ni punkter, man bør gennemgå for at få styr på virksomhedens it-sikkerhedsniveau:

 1. Systematisk opdatering af software
 2. Backup af data
 3. Adgangskontrol til netværk
 4. Stærke adgangskoder
 5. Lagring af logfiler
 6. Brug af VPN
 7. Kryptering af data
 8. Risikoanalyse
 9. Tests af It-sikkerhed. 

Jo flere af de 9 punkter, man kan sætte flueben ud for, desto højere er virksomhedens it-sikkerhedsniveau. 

It-sikkerhedsniveauet er lavt, hvis der er installeret mellem nul og fire af sikkerhedstiltagene på listen. Fem til syv punkter indikerer et middelhøjt it-sikkerhedsniveau. Og otte til ni viser, at sikkerhedsniveauet er højt. Af de undersøgte SMV’er i Erhvervsstyrelsens rapport havde blot 29 procent et højt it-sikkerhedsniveau. 

Ud af de 9 punkter anses punkt 1 og 2 som absolut essentielle. Har man undladt at opfylde et eller begge af de essentielle punkter, kan virksomheden aldrig opnå højere it-sikkerhedsniveau end lavt.

Selvtest

Som virksomhedsejer kan man, sammen med virksomhedens it-ansvarlige sætte sig ved en pc og gennemføre den lille test fra Erhvervsstyrelsen, som findes på sikkerdigital.dk (”Sikkerhedstjekket”). Den kan give yderligere en række gode råd til at højne virksomhedens it-sikkerhedsniveau.  

Gratis online kursus

Vil man blive bedre til at it-sikre virksomheden, har IT-Universitet København et onlineforløb, der består af tre webinarer af halvanden times varighed. De er gratis og kræver ingen særlige tekniske kundskaber.

Webinarene starter den 8. oktober og kører via Zoom. Kurset er lavet i samarbejde med Danish Cyber Defence og Globeteam med støtte fra Industriens Fond.

Se mere om webinarene her!


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.