Giv kommunerne lov til at satse på solkraft

Prisen på solcellestrøm er op til 40 procent billigere end havmøllestrøm, viser nye beregninger. Alligevel bremser regeringen stadig kommunerne i en øget udbygning af solceller, der kan producere grøn strøm til skoler, børnehaver og kommunale anlæg.

Kommunerne skal have lov til at opstille alle de solcelle-anlæg, de ønsker, mener branche- og arbejdsgiverorganisationen TEKNIQ, efter KL har dokumenteret, at kommunerne ønsker at opstille langt flere solcelle-anlæg end Folketinget giver lov til.

- Ingen har brug for, at kommunerne bremses i de grønne ambitioner. Kommunerne er klar med helt færdige solcelle-projekter, som ikke kan komme i gang på grund af Folketinget. Det sætter Danmarks grønne omstilling unødigt i stå, siger chefkonsulent Søren Rise, branche- og arbejdsgiverorganisationen TEKNIQ.
Ifølge en opgørelse fra KL ligger der i dag færdigklare kommunale solcelleprojekter for ca. 16,5 MW som bremses.

- Klimaminister Rasmus Helveg har i dag tilkendegivet, at han vil se på muligheden for at ændre vilkårene, så kommunerne får bedre muligheder for at drive solcelleanlæg til eget brug. Indtil da står vi i den bizarre situation, at kommunalbestyrelserne ønsker at bidrage yderligere til den grønne omstilling, mens Folketinget ikke vil tillade det. Situationen plejer at være omvendt: Folketinget har svært ved at få ansøgere til de grønne puljer, siger Søren Rise.

- Lige nu drejer det sig om at gribe muligheden og få ført hver eneste kommunes grønne ambitioner ud i livet. Det bedste vil være, at Folketinget åbner for større puljer, så den kommunale vilje kan følges af handling, siger Søren Rise.

Regeringens bremse på kommunale solcelleanlæg kommer samtidig med, at det er dokumenteret, at solcellestrøm er op til 40 procent billigere end strøm fra havvindmøller.

Beregninger fra Dansk Solcelleforening viser, at produktionsprisen nu ligger på 75 øre pr. kilowatt-time fra et nyanlagt solcelleanlæg. Til sammenligning koster det 105 øre at fremstille en kilowatt-time på Anholt Havmøllepark. Oveni havets vindstrøm skal desværre også lægges temmelig store udgifter til at få elektriciteten i land, så havprisen reelt er endnu dyrere.

- Vindenergi er en glimrende, vedvarende energikilde. Den skal bare ikke stå alene. Prisen per kilowatt-time er ganske enkelt for høj, siger Søren Rise.

For de kommunale solceller taler også, at udviklingen af masseproduktionen af solceller har presset prisen helt ned for både investeringen i anlæggene og produktionsprisen for den efterfølgende strøm. Et nøgleklart solcelle-anlæg kan nu etableres for helt ned til 20 procent af, hvad det kostede for bare fem år siden.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.