Anne Birkelund

Anne Birkelund

Kommunikationschef

tekniq-arbejdsgiverne-linkedin

7741 1566

anb@tekniq.dk

De første eux-elektrikere klarer sig utrolig godt

Med høje karakterer og masser af gå-på-mod har de første 34 gennemført elbranchens eliteuddannelse som eux-elektrikere, hvor de på samme tid har taget både en faglig uddannelse og en studentereksamen på fire år og 7 måneder.

Fælles pressemeddelelse fra TEKNIQ og Dansk El-Forbund:

Elbranchen har store forventninger til de første 34 eux-elektrikere, der har gennemført den nye elite-uddannelse og nu træder ud i branchen.

For den enkelte har det været krævende at gennemføre uddannelsen som eux-elektriker. Mens andre gennemfører en gymnasial uddannelse med lange ferier og læsefri op til eksamener, så passer eux-elektrikerne et fuldtidsarbejde og holder fem-seks ugers ferie om året. 

- Eux-uddannelsen er Danmarks sværeste ungdomsuddannelse. Det er en uddannelse for dem, som er skarpe, ambitiøse og vil lidt mere. Det kræver mere end man tror at gennemføre både en faglig og en gymnasial uddannelse. Eux-elektrikerne er som elitetropper. Med deres høje kompetencer skal de være med til at løfte branchen og gøre branchen stærkere. De går en lys fremtid i møde siger Henrik Fugmann, formand for TEKNIQ, installationsbranchens arbejdsgiver- og erhvervsorganisation.

Den nye uddannelse er tilrettelagt af Det Faglige Udvalg for Elektrikeruddannelsen, hvor Dansk El-Forbund og TEKNIQ samarbejder om elbranchens lærlingeuddannelser. Dansk El-Forbund glæder sig over, at de første 34 har bestået den krævende uddannelse med super flotte karakterer.

- Vores fag udvikler sig parallelt med de store teknologispring og så hurtigt, at man som elektriker har brug for løbende at tilegne sig ny viden. Eux-elektrikerne er dem, der løber forrest og skubber kraftigt til kompetenceniveauet i branchen. Jeg ser den nye uddannelse som en klar karriereuddannelse, hvad enten de satser på en god jobkarriere eller allerede har besluttet sig for at læse videre. Med eux-elektrikerne ser vi en ny type teknikere, som mestrer den afgørende kombination mellem solid faglig ballast og teorietisk viden, siger Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-Forbund, som organiserer landets elektrikere.

Kombinationen af den gymnasiale uddannelse og elektrikeruddannelsen har vist sig som en succes. Her udvikles kompetencer og evner, som giver eux-elektrikerne analytiske evner og evnen til hurtigt at omsætte viden til praksis. Uddannelsen giver både specifik og almen viden, som tilfører eleverne et overblik og en mere innovativ tankegang. Alt sammen kompetencer, som fagforbund og arbejdsgiverforening er enige om passer til den udvikling, der opleves i branchen.

Flertallet af de 34 på det første kuld eux-elektrikere, ønsker at læse videre enten i år eller lidt senere. Eux-elektrikerne højner niveauet i en branche, hvor viden er afgørende. De første 34 eux-elektrikere bliver en del af en branche med næsten fuld beskæftigelse, uendelige udviklingsmuligheder og ordnede løn- og arbejdsforhold, siger Dansk El-Forbunds formand Jørgen Juul Rasmussen.

- Uanset om de læser videre eller ej, har vi brug for dem i branchen. Tager de videre i uddannelsessystemet som fx ingeniører eller maskinmestre, så venter vi gerne på dem. Vi har brug for dem som blandt andet projekt- og entrepriseledere og mon ikke, der er en iværksætter eller to blandt dem til at starte nye virksomheder, siger TEKNIQs formand Henrik Fugmann.

De 34 første eux-elektrikere har både klaret sig godt til deres studentereksamen og til deres svendeprøve. Hele tre har opnået rene 12-taller til den teoretiske og praktisk svendeprøve og modtager derfor branchens medalje. Og mange er tæt på guldet. Det første hold demonstrerer med resultaterne ved prøverne, at de både kan bruge hovedet og hænderne.

Elbranchen er med en omsætningsfremgang i 2015 på 10 procent en af Danmarks helt store vækstbrancher. Produktiviteten er høj og uddannelserne efterspurgte, hvor grunduddannelserne som elektriker og eux-elektriker oplever stor søgning samtidig med, at de videregående uddannelser som installatør, energiteknolog og maskinmester hører til de mest populære.

I n v i t a t i o n   t i l   p r e s s e n :
FESTDAG FOR EUX-ELEKTRIKERNE

Torsdag den 21. januar klokken 15 til 17, ARKEN Museum for Moderne Kunst, Skovvej 100, 2635 Ishøj. Pressen er velkommen til arrangementet. 
Tilmelding venligst til Niels Møller hos TEKNIQ på presse@tekniq.dk eller mobil 27 80 94 80.

Yderligere oplysninger:
Forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen, Dansk El-Forbund, mobil 20 26 41 80
Formand Henrik Fugmann, TEKNIQ, mobil 60 40 05 00


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.