Anne Birkelund

Anne Birkelund

Kommunikationschef

anb@tekniq.dk

7741 1566


TEKNIQ opjusterer vækstskøn

Et overraskende stærkt første halvår får TEKNIQ til at opjustere forventningerne til væksten i installationsbranchen.

TEKNIQ Installatørernes Organisation opjusterer nu forventningerne til branchens vækst i 2016 fra tre procent til fem procent. Udmeldingen fra installatørerne kommer efter et første halvår, hvor omsætningen i branchen er steget med 6,3 procent og branchens beskæftigelse løftede sig med 5,3 procent. Begge tal har udviklet sig mere positivt end forventet ved årets begyndelse. 

– Efter en generel tilbagegang i dansk økonomi i andet halvår 2015 var der frygt for, at det spæde opsving var slut, før det for alvor kom i gang. Heldigvis er væksten nu tilbage, og det kan naturligvis mærkes i installationsbranchen, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ. 

– De seneste år har vi ikke set mange investeringer fra erhvervslivet, men nu tager investeringslysten fat igen. Det er en meget positivt begyndelse, at virksomhedernes investeringer i bygninger og produktion nu stiger en anelse fra et lavt niveau, siger Niels Jørgen Hansen.  

Milliarder fra toppen

På trods af aktivitetsstigningerne i 2015 og 2016 er installationsbranchen fortsat et stykke fra toppen i 2008. I første halvår af 2016 var branchens samlede omsætning på 22,5 milliarder kroner - 13 procent lavere end i første halvår 2008, hvor installationsbranchen omsatte for knap 3,5 milliarder kroner mere. 

Omsætningsforskellen mellem 2016 og 2008 viser, at branchen før har håndteret et større kapacitetspres, men de seneste års udvikling i installationsbranchen medfører dog, at afstanden til fuld kapacitetsudnyttelse bliver mindre. Det betyder, at rekruttering af kvalificeret arbejdskraft i stigende grad bliver en udfordring for installationsvirksomhederne. 

– Når ledigheden er meget lav, er det afgørende, at branchen styrker produktiviteten, fremmer indsatsen for at fastholde medarbejdere og benytter forskellige rekrutteringsmuligheder. Det er den bedste kur mod, at mangel på arbejdskraft kommer til at begrænse aktiviteten fremadrettet, siger Niels Jørgen Hansen. 

FAKTA:

  • Installationsbranchen voksede i første halvår 2016 med 1,3 milliarder kroner til 22,5 milliarder kroner. Vvs-branchen havde størst relativ fremgang på 7,8 procent, el-branchen voksede med 5,3 procent.
  • TEKNIQ opjusterer vækstskønnet for i år. I 2016 ventes nu en samlet vækst i branchen på 5 procent. I 2017 ventes en vækst på 4 procent.

Læs også TEKNIQs Markedsanalyse, som vækstskønnet er baseret på

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.