Tina Voldby

Tina Voldby

Underdirektør

tvo@tekniq.dk

7742 4238

Der er brug for flere elever på vvs-energiuddannelsen

Installationsbranchen fører stadig an, når det gælder om at tilbyde lærepladser. Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet. Men især på vvs-området er der ifølge TEKNIQ brug for langt flere nye elever, hvis det fremtidige behov for faglært arbejdskraft skal dækkes.

Der er stadig godt gang i indgåelsen af nye uddannelsesaftaler hos installationsbranchens virksomheder. De første tre måneder i 2017 blev der således indgået syv procent flere aftaler om lærepladser i branchen end i samme periode sidste år, mens der for alle erhvervsuddannelserne var et gennemsnitligt fald på én procent.

Der er dog stor forskel på udviklingen indenfor henholdsvis elektrikeruddannelsen og vvs-energiuddannelsen. For mens antallet af nye lærepladser på elområdet er steget med hele 19 procent, er der samtidig sket et fald på 18 procent hos vvs-virksomhederne.

”Det skyldes, at vi sidste år så et stort antal uddannelsesaftaler på ikke mindst vvs-energiuddannelsen. Så selv om der var en fin søgning til vvs-energiuddannelsen, har vi i 2016 simpelthen støvsuget skolerne for lærlinge. Det understreges også af, at antallet af vvs-energilærlinge i skolepraktik er styrtdykket i forhold til sidste år. Skal vi levere stigninger som sidste år, så kræver det, at endnu flere unge vælger vvs-energiuddannelsen,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ.

Faktisk er antallet af vvs-energilærlinge i skolepraktik faldet med hele 42 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år, mens det samlede antal lærlinge er steget med tre procent. Og opfordringen fra TEKNIQ er derfor klar.

”Vi har brug for, at langt flere dygtige unge søger ind på vvs-energiuddannelsen. Det er en branche i vækst, hvor man som lærling får chancen for at komme med helt i front for den grønne omstilling,” siger Tina Voldby.

Samtidig glæder hun sig over, at elinstallationsvirksomhederne fortsætter himmelflugten, når det gælder om at gøre plads til stadig flere lærlinge.

”Det er ganske enkelte imponerende, at man oven på rekordåret 2016 har formået at indgå endnu flere uddannelsesaftaler i starten af 2017. Det understreger, at branchen tager sit ansvar meget alvorligt, når det gælder om at sikre fremtidens faglærte arbejdskraft,” siger Tina Voldby.

Hun understreger samtidig, at der på såvel el- som på vvs-området er behov for en stadig strøm af unge, der har både hoved og hænder skruet rigtigt på.

”Der er tale om brancher, hvor den tekniske udvikling går enormt hurtigt. Her kan lærlingene bidrage med den nyeste viden og masser af engagement på et tidspunkt, hvor behovet for arbejdskraft er større end nogensinde,” siger hun.


Indgåede praktikaftaler - kilde: Undervisningsministeriet

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.