Anne Birkelund

Anne Birkelund

Kommunikationschef

anb@tekniq.dk

7741 1566


Fremgangen fortsætter i installationsbranchen

For tredje år i træk kunne installationsbranchen i 2016 glæde sig over fremgang i både omsætning og beskæftigelse. En vækst, der forventes at fortsætte i 2017 og 2018. Det viser en helt ny markedsanalyse fra brancheorganisationen TEKNIQ.

De senere års positive udvikling i installationsbranchen fortsatte i 2016. Det er tredje år i træk, at branchen har præsteret både stigende omsætning og beskæftigelse. Ifølge en helt ny markedsanalyse fra TEKNIQ, der repræsenterer installationsbranchen, steg omsætningen i 2016 med i alt 1,5 milliarder kroner, hvilket svarer til 3,1 procent, i forhold til året før.

Selv om væksten på 3,1 procent i 2016 er stilnet en smule af i forhold til det foregående år, er der ifølge TEKNIQ grund til at glæde sig over udviklingen.

”Det understreger, at den positive tendens har bidt sig fast, og branchen overgår ligefrem den generelle vækst i dansk økonomi,” siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ.

TEKNIQ vurderer, at installationsvirksomhederne fortsat vil vækste i 2017 og 2018.

”Forventningen er dog ikke, at vi kommer til at se en eksplosiv udvikling men snarere en stabil og gradvis vækst. Vi forventer, at væksten vil være på 3,5 procent i 2017 og 3 procent i 2018. På den måde vil virksomhederne også have mulighed for at justere deres medarbejderstab i takt med, at der bliver mere at lave,” siger Niels Jørgen Hansen.

Vvs-virksomhederne er kommet godt med

I 2014 og 2015 var det især elinstallationsvirksomhederne, der trak udviklingen i positiv retning. Men i det forgangne år har vvs-virksomhederne overtaget førertrøjen. Mens man i elbranchen oplevede en vækst i omsætningen på 2,1 procent, var tallet i vvs-branchen således på hele 4,5 procent.

”Det er helt naturligt. Der er endelig ved at komme gang i det private bolignybyggeri, som har langt større betydning for vvs-virksomhederne, end det er tilfældet for elvirksomhederne, hvor omsætningen i høj grad også er præget af udviklingen inden for eksempelvis industri, data og sikring,” siger Niels Jørgen Hansen og uddyber:

”Når der kommer gang i det private nybyggeri, er det med til at sikre branchen en bred vifte af opgaver – lige fra traditionelt installationsarbejde til mere teknisk avancerede totalløsninger.”

Det er stadig de store byer, der trækker det store vækstlæs, men resten af Danmark er også kommet med – både når det gælder dansk økonomi generelt, installationsbranchen og boligmarkedet. På samme måde er også de mindre og mellemstore virksomheder begyndt at vise stabil vækst.

TEKNIQ forventer, at den positive udvikling i 2017 og 2018 bl.a. vil blive understøttet af, at de store hospitalsprojekter kommer længere i byggeprocessen. Samtidig vil der blive påbegyndt mere boligbyggeri, ligesom den tiltagende vækst i dansk økonomi vil sætte gang i flere erhvervsinvesteringer.

Gode vækstmuligheder trods lav arbejdsløshed

Den stigende omsætning var også med til at øge beskæftigelsen i branchen i 2016 med 1.850 flere personer i forhold til året før, så der nu er cirka 44.300 ansatte i el- og vvs-virksomhederne. Samtidig er ledigheden nu nede på 1,1 procent for elektrikere og 2,6 procent for vvs’ere.

”Heldigvis er virksomhederne fortsat i stand til at tiltrække arbejdskraft, fastholde de nuværende ansatte, ansætte udenlandsk arbejdskraft, øge produktiviteten og ansætte endnu flere lærlinge,” siger Niels Jørgen Hansen.

Læs hele markedsanalysen!

Installationsbranchen – udvikling og forventninger

Kilde: Markedsanalysen 2017, TEKNIQ

Nøgleresultater fra markedsanalysen

  • Omsætningen har for hele branchen været på 48,2 milliarder kroner i 2016, hvilket er en stigning på 1,5 milliarder i forhold til året før.
  • Omsætningen fordeler sig med 27,6 milliarder kroner, hvilket er et plus på 0,6 milliarder, på elområdet og 20,6 milliarder kroner, et plus på 0,9 milliarder, hos vvs-virksomhederne.
  • I 2016 har der i gennemsnit været 44.300 beskæftigede i el- og vvs-virksomhederne, hvilket er en stigning på 4,4 procent i forhold til året før. Elbranchen beskæftigede 27.550 personer og vvs-branchen 16.750.
  • Det er stadig de store byer, der trækker det store vækstlæs, men resten af Danmark er også så småt kommet med – både når det gælder dansk økonomi generelt, installationsbranchen og boligmarkedet.
  • Opsvinget hjælpes desuden på vej af, at der atter, efter nogle år i noget nær dvaletilstand, er kommet mere gang i det private nybyggeri.
  • Der forventes stigende omsætning inden for industrien fra automatisering og robotteknologi.

Fakta om Markedsanalysen 2017

  • Tegner et billede af, hvordan 2016 forløb for installationsbranchen, og hvad branchen kan forvente de kommende år.
  • Er baseret på tal fra Danmarks Statistik, Finansministeriet og analyser fra andre relevante aktører.
  • Derudover har TEKNIQ spurgt medlemsvirksomhederne om udviklingen på markedet det seneste år og deres forventninger.
  • Der er blevet udsendt 2.520 spørgeskemaer, hvoraf 750 er blevet besvaret – en svarprocent på 30 procent.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.