Tina Voldby

Tina Voldby

Underdirektør

tvo@tekniq.dk

7742 4238

Der er kamp om medarbejderne - men ingen rekrutteringspanik i installationsbranchen

Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at det bliver stadig sværere for danske virksomheder at rekruttere de ønskede medarbejdere. Det gælder også i el- og vvs-branchen, hvor man dog ifølge brancheorganisationen TEKNIQ stadig er i stand til at finde løsninger på rekrutteringsudfordringerne.

Antallet af forgæves rekrutteringer på det danske arbejdsmarked steg i 4. kvartal af 2018 til 66.700 (mod 60.000 i samme periode året før). Det viser helt nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Bygge- og anlæg, herunder installationsbranchen, ligger nummer to på listen over, hvor man i størst grad mærker, at det er blevet sværere at skaffe medarbejdere. 36 procent af virksomhederne inden for bygge og anlæg har således forgæves forsøgt at få besat en stilling med personer med de ønskede kvalifikationer. Imidlertid har over halvdelen af virksomhederne valgt at besætte stillingen med en anden profil.

”Virksomhederne er altså parat til at gå nye veje for at få besat ledige stillinger, hvilket er meget positivt,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.

Kigger man på de stillingskategorier, hvor virksomheder forgæves har forsøgt at besætte nye stillinger, så ligger vvs-montører nummer to og elektrikere et stykke længere nede på listen. Alligevel maner man hos TEKNIQ til besindighed, når det gælder snakken om mangel på arbejdskraft og flaskehalspanik.

”Det er ikke overraskende, at den stigende aktivitet i branchen også kan aflæses i udfordringerne med at skaffe arbejdskraft. Men der er ingen grund til panik,” siger Tina Voldby og uddyber:

”Vi kan se, at beskæftigelsen i branchen stadig vokser og faktisk er højere end nogensinde før. Det understreger, at virksomhederne formår at løse udfordringerne ved bl.a. at ansætte andre faglærte og flere ufaglærte, samtidig med at man er blevet dygtigere til at fastholde de nuværende medarbejdere og trække flere folk tilbage, som ellers tidligere havde forladt branchen,” siger Tina Voldby.

Hun fremhæver også el- og vvs-virksomhedernes evne til at tage stadig flere lærlinge.

”Branchens virksomheder ansætter lærlinge i hobetal. Ja, faktisk kan vi allerede nu konstatere, at antallet af indgåede uddannelsesaftaler vil sætte ny rekord i år, hvilket samtidig sikrer en stadig strøm af nye, dygtige faglærte unge,” siger Tina Voldby.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.