Mads Risgaard Knudsen

Mads Risgaard Knudsen

Teknisk konsulent

mrk@tekniq.dk

7742 4226

Gør havearbejdet el-sikkert

Efter et langt tilløb har de lunere temperaturer og det tørrere vejr endelig vækket det danske havefolk. Men i takt med at haveredskaberne findes frem, stiger risikoen for el-ulykker også. Det er dog ifølge brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne let at undgå de værste ulykker, hvis du genopfrisker og følger nogle få, enkle råd.

Solen er for alvor begyndt at få greb om landet. Og vanen tro benytter mange danskere påsken og de efterfølgende tørrere uger til at åbne havesæsonen. Mange har de senere år valgt at elektrificere havearbejdet med redskaber, som kræver adgang til en stikkontakt. Det betyder også, at risikoen for elektriske stød og brand stiger, hvis du som haveejer ikke sikrer redskaberne ordentligt.

De største syndere er forlængerledninger og lidt for ”smarte” gør det selv-løsninger. Ifølge brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne glemmer mange danskere således selv de mest basale sikkerhedsregler i iveren efter at gå i krig med ukrudt, græsplæner og ligusterhække.

”Ofte ender det med et virvar af forlængerledninger – især hvis man ikke har en stikkontakt udendørs – hvor ledningerne trækkes ud gennem et vindue og sættes i spænd. Det er ikke en god løsning,” siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

”Risikoen for at komme til at klippe en ledning over kan naturligvis undgås, hvis man vælger elektriske haveredskaber, der kører på batteri. Men selv her skal man huske at tænke sig om og ikke lade opladerne stå udenfor,” siger Mads Risgaard Knudsen.

Kan ende i flammer

Han understreger, at den overdrevne og forkerte brug af forlængerledninger ligefrem kan være ulovlig. Samtidig øges risikoen for både stød og brand – især i to specifikke tilfælde:

”Ledninger, der bruges udendørs, skal være beregnet til at blive brugt udendørs. Men selv hvis man sørger for, at denne del er i orden, kan der opstå et brud på ledningen. I sidste ende risikerer man både elektriske stød og brand, hvis gnisterne får fat i fx græs eller tørre blade,” siger Mads Risgaard Knudsen.

”Samtidig skal man helt generelt passe på med at sætte flere forlængerledninger sammen. Det kan skabe stor spænding i ledningerne, og sikringen vil ikke altid afbryde strømmen. Derfor kan du risikere, at ledningerne overopheder og til sidst starter en brand,” siger Mads Risgaard Knudsen.

3 veje til at undgå elektriske ulykker under havearbejdet

Ifølge Mads Risgaard Knudsen, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, er der især tre ting, du kan gøre for at gøre dit havearbejde med elektriske apparater mere sikkert:

  • Få opsat en udendørs stikkontakt, så du undgår ledninger gennem vindueskarme og lignende, når du arbejder udendørs. Bemærk, at nye installationer skal udføres af en autoriseret elinstallatørvirksomhed for at være lovlige.
  • Undgå at bruge mange forlængerledninger og benyt kun ledninger, der kan anvendes til udendørs brug.
  • Test boligens fejlstrømsafbryder ved hjælp af testknappen, så er du mere sikker på, at du arbejder el-sikkert i haven.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.