Mads Risgaard Knudsen

Mads Risgaard Knudsen

Teknisk konsulent

mrk@tekniq.dk

7742 4226

Gør julen sur for indbrudstyvene

Selvom antallet af indbrud i private hjem er faldet de senere år, oplever alt for mange boligejere at få julefreden afbrudt af ubudne gæster. Ifølge sikringsekspert kan du dog selv gøre meget for at holde tyvene væk – uden at det kræver meget andet end en smule omtanke.

Julen er også tyvenes fest. I hvert fald så viser indbrudsstatistikkerne, at antallet af hjem, der bliver udsat for ubudne gæster, stiger voldsomt i juledagene. Den 24. december er risikoen for indbrud således 2,5 gange højere end på en gennemsnitlig dag, men også i de øvrige dage mellem jul og nytår har tyvene travlt i de mørke og ferieforladte huse. Og i det hele taget er de samlede indbrudstal langt højere i fjerde kvartal end i resten af året.

Selvom indbrudstallene generelt har været faldende de senere år, er der således god grund til at gøre, hvad man kan for at sikre sit hjem i årets mørkeste måneder. Især hvis man benytter juledagene til at tage på familieturné.

”Der er ikke noget værre end at få ødelagt julefesten af et opkald fra gode naboer, hvis man har fået sit hjem ”ryddet” af langfingrede gæster. Heldigvis er der en række ting, man selv kan gøre for at mindske risikoen for indbrud betydeligt. Og det kan nås endnu, inden julen rammer,” siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Brug fornuften som indbrudssikring

Han understreger, at det ikke nødvendigvis behøver at koste en større formue at indbrudssikre boligen.

”Man kan komme langt ved at tænke sig om. Samtidig er det generelt en god idé at investere i en god indbrudsalarm med eller uden kameraovervågning, og faktisk er det stadig muligt at få tilskud til installationen af en alarm gennem BoligJobordningen, så det behøver ikke være den store udskrivning. Du skal bare spørge en autoriseret installatør, så du får den løsning, der passer bedst til dit hjem,” siger Mads Risgaard Knudsen og uddyber:

”Første skridt bør dog være helt at undgå, at tyvene kommer ind. Og det kan man faktisk gøre ved at følge sin sunde fornuft og en række gode råd,” siger Mads Risgaard Knudsen.

 

Undgå ubudte gæster i juledagene

 • Hvis du er bortrejst i flere dage, bør du aftale med naboerne, at de tømmer din postkasse, bruger skraldespanden og i det hele taget holder øje med dit hjem.
 • Sørg for, at alle døre er solide og har gode låse – ikke bare i hoveddøren. Yderdøre bør have to låse, hvor den ene kun kan åbnes med nøgle – også indefra.
 • Tænd lys indenfor – gerne med timerfunktion.
 • Lad opvasken stå.
 • Gem dine værdier, og lås haveredskaberne inde.
 • Alle vinduer skal være solide og bør have et eller flere solide beslag, der holder vinduet lukket.
 • Etablér effektive lamper både udenfor og i boligen, så tyven har svært ved at komme tæt på boligen eller at bevæge sig rundt uden at blive set. Du kan installere bevægelsesmeldere til lamperne udenfor og anskaffe tænd/sluk-ure til de indendørs lamper. Udendørsbelysning kan ikke holde tyven væk, det er indendørsbelysning bedre til.
 • Anskaf en godkendt indbrudsalarm, der kan være med til at skræmme indbrudstyven væk. Overvej at tilslutte blitzlamper og sirener til indbrudsalarmen, så tyven bliver stresset og naboerne gjort opmærksomme på, at der er et indbrud i gang.
 • Hvis du afbryder ringeklokken, bliver tyven usikker på, om der er nogen hjemme.
 • Skriv ikke på de sociale medier, at du er på ferie, og indtal det heller ikke på din telefonsvarer.

Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne og Botrygt.dk


Indbrud i privat beboelse:

2018:

 • Første kvartal: 6.869
 • Andet kvartal: 6.257
 • Tredje kvartal: 6.847
 • Fjerde kvartal: 8.937 

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.