Tina Voldby

Tina Voldby

Underdirektør

tvo@tekniq.dk

7742 4238

Elektrikere er gode kollegaer

Elektrikere er gode til at tage hånd om hinanden på arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, hvor elektrikere placerer sig selv i top, når det gælder kollegial anerkendelse, hjælp og samarbejde.

Fordommene om den hårde tone blandt håndværkere får et gevaldigt skud for boven i undersøgelsen ”Fakta om Arbejdsmiljø og Helbred” fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der netop er blevet offentliggjort. Undersøgelsen viser, at der som elektriker er god mulighed for at få en anerkendende bemærkning fra arbejdsmakkeren, når man har udført en opgave.

Ud af 74 adspurgte faggrupper og flere end 37.000 svarpersoner er elektrikere i toppen, når det gælder samarbejde om løsninger på forskellige problemstillinger. Adspurgt ”Hvor ofte samarbejder du og dine kolleger, når der opstår problemer, som kræver løsninger?” svarer elektrikerne sig ind som nummer 2 på listen over faggrupper – kun overgået af it-teknikere.

Hos TEKNIQ glæder man sig over resultaterne i undersøgelsen.

”Vi ved, at gode sociale relationer på arbejdspladsen er afgørende for medarbejdernes arbejde og trivsel. Tallene er også glædelige i en tid, hvor vi ved, at vi kommer til at mangle arbejdskraft. Det er skønt at kunne vise, at elbranchen er et godt sted at arbejde,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ, og fortsætter:

”Jeg tolker også undersøgelsen som, at vores medlemsvirksomheder er dygtige til at skabe nogle gode rammer og en god kultur på arbejdspladsen,” siger Tina Voldby.

Branche med høj trivsel

På spørgsmålet ”Hvor ofte hjælper du og dine kolleger hinanden med at opnå det bedst mulige resultat”, kommer elektrikerne ind på en sjetteplads på listen over de mest hjælpsomme faggrupper.

Og det ser endnu bedre ud, når det gælder anerkendelse, hjælp og samarbejde blandt kollegaer. Således placerer de sig som nummer fire ud af samtlige faggrupper på spørgsmålet ”Hvor ofte anerkender du og dine kolleger hinanden i arbejdet”.

Elektrikernes tilgang til kollegial anerkendelse overrasker ikke lektor og ph.d. Klaus T. Nielsen fra Center for Arbejdslivsforskning på RUC.

”Vi er i en periode, hvor det psykiske arbejdsmiljø generelt fylder mere på arbejdspladserne. Vi snakker mere og mere om trivsel i hele samfundet. I bygge- og installationsbranchen har det psykiske arbejdsmiljø tidligere ikke fyldt så meget – måske også fordi fysisk nedslidning og ulykker er så vigtigt og derfor har skygget for vores opmærksomhed på det psykiske arbejdsmiljø,” siger Klaus T. Nielsen og uddyber:

”Når det drejer sig om elektrikere, er der tale om en faggruppe af veluddannede håndværkere med stor respekt omkring deres fag – så hvorfor skulle de ikke også vise den respekt over for hinanden,” siger Klaus T. Nielsen.

Elektrikernes arbejdsmiljø

  • Deltagerne i undersøgelsen havde fem svarmuligheder på spørgsmålene: 1) Aldrig, 2) Sjældent, 3) Sommetider, 4) Ofte og 5) Altid.
  • Med en gennemsnitscore på mellem 4,2 og 4,4 i deres besvarelser svarede gennemsnittet af de adspurgte elektrikere således enten ’Ofte’ eller ’Altid’ på, hvor ofte de anerkender og hjælper hinanden og samarbejder om løsninger.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.