Tina Voldby

Tina Voldby

Underdirektør

tvo@tekniq.dk

7742 4238

Erhvervsuddannelser på charmeoffensiv

I et forsøg på at få ikke mindst flere piger og unge kvinder til at vælge en erhvervsuddannelse var ”Boss Ladies”-projektet d. 5. februar forbi Susåskolen i Næstved, hvor spørgelysten hos fire syvende- og ottendeklasser blev både vækket og stillet.

Om 10 år kommer Danmark til at mangle cirka 17.000 faglærte i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne. Alligevel holder især pigerne sig stadig tilbage, når det gælder om at vælge en erhvervsuddannelse indenfor de nævnte brancher. 

”Boss Ladies”-projektet, der netop har til formål at inspirere flere piger til, at kigge i retning af erhvervsskolerne, tager derfor land og rige rundt for at besøge landets folkeskoler. Tirsdag var det fire syvende- og ottendeklasser på Susåskolen i Næstved, der fik besøg.

Her fik eleverne i halvanden time mulighed for at gøre op med de mange fordomme om erhvervsuddannelserne og de fik et indblik i virkeligheden som lærling i bl.a. installationsbranchen.

”Det nytter ikke noget, at vi afskriver halvdelen af Danmarks befolkning som potentiel faglært arbejdskraft. Men skal vi have flere piger til at vælge en erhvervsuddannelse og dermed få en spændende og udfordrende karriere, er det afgørende, at alle, både forældre, skolelærere, ungdomsvejledere og især de unge selv, dropper fordommene. Det håber vi, at Boss Ladies kan være med til at sørge for,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder og er en af initiativtagerne til projektet.

Kernen i Boss Ladies er 31 inspirerende kvinder, som selv har valgt en erhvervsuddannelse. Under besøgene på folkeskolerne deler de ud af deres egne erfaringer som faglærte. På Susåskolen var det bl.a. Tanne Hyllestad, der er i lære som vvs-energispecialist i Næstved-virksomheden, Hyllested VVS, som svarede på de mange spørgsmål fra eleverne.

”Jeg synes, det er vigtigt at vise, at der ER kvinder i håndværksbranchen, og at vi har brug for flere af dem. Min far er vvs’er, og jeg har været med ham ude og arbejde i ferier og weekender, hvor jeg fandt ud af, at det var lige præcis det, jeg ledte efter. Den viden vil jeg gerne give videre til eleverne her,” fortalte Tanne Hyllestad.

Brud med klassiske kønsroller

Og der er brug for at trække flere piger til erhvervsskolerne. Ifølge en undersøgelse fra TEKNIQ er kun ni procent af de beskæftigede i bygge-, anlægs- og installationbranchen kvinder. Og blandt de, der inden for de seneste 10 år eksempelvis uddannede sig til elektriker, var blot 1,7 procent kvinder.

”Jeg oplever, at de unge stadig følger de stereotype kønsrollemønstre, hvor pigerne går gymnasievejen, mens drengene spreder sig mere ud i forskellige retninger. Sådan et arrangement som det i dag gør, at pigerne får set nogle rollemodeller, de ikke er vant til at se, og det tror jeg er rigtig vigtigt”, sagde Britt Rindom, som er matematik- og samfundsfagslærer i udskolingen på Susåskolen.

Hun blev bakket op af Christina Øager, der er projektkoordinator for Boss Ladies og også var med under besøget på Susåskolen:

”Vi kommer ud og får inspireret nogle unge, der står overfor at skulle vælge uddannelse. Vi vil udfordre stereotyperne og præsentere de kvindelige håndværkere, der er gået mod strømmen og har valgt den uddannelse, de drømte om, selvom det ikke nødvendigvis var det lette valg og det, alle andre gjorde. Vores oplevelse er, at eleverne kan spejle sig rigtig meget i de kvindelige håndværkere, vi har med ud på skolerne, så det virker,” sagde Christina Øager. 

Svært at gøre op med traditionerne

Sagt af eleverne under besøget:

Astrid Marland, 14 år gammel og går i 8.A:

”Jeg kunne godt lide at bygge og have sløjd i skolen, men jeg er kommet lidt fra det. Til gengæld har det været interessant i dag at høre om det at være håndværker fra en kvindes perspektiv. Der er nok mange, som tænker, at det nok er meget mandeagtigt, men vi har nok fået øjnene lidt mere op for, at det er for både mænd og kvinder.”

Cecilie Ottesen, 14 år gammel og går i 8.A:

”Da jeg var mindre, tænkte jeg på at blive håndværker, men det er efterhånden blevet skubbet lidt til side, og nu tænker jeg på måske at søge ind til politiet eller militæret i stedet.”

Kirstine Færge, 14 år gammel og går i 8.A:

”Jeg er ikke så fysisk stærk og har nok tænkt, at så går det nok ikke. Og jeg kan stadig godt være i tvivl, selvom vi har fået at vide, at man ikke behøver at have kæmpe overarme for at være håndværker.” 

Fakta om Boss Ladies

  • Projektet har til formål at stimulere piger og unge kvinders interesse for at søge bygge-, anlægs- og installationsbrancherne.
  • Det sker bl.a. ved hjælp af 40 kvindelige ”ambassadører”, som selv er i de nævnte brancher og deler deres erfaringer med landets folkeskoleelever.
  • Projektet er støttet af Nordea-fonden, Grundejernes Investeringsfond og Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond.
  • Det administreres af Divérs - Foreningen for diversitet og lige muligheder, og det har Dansk Byggeri, 3F, KL, TEKNIQ - Installationsbranchen, Dansk El-forbund, Danske Malermestre og Blik og Rør som samarbejdspartnere.

Læs mere om Boss Ladies her!

Boss Ladies på Susåskolen i Næstved, foto: TEKNIQ

Boss Ladies på Susåskolen i Næstved, foto: TEKNIQ
Foto: TEKNIQ

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.