Anne Birkelund

Anne Birkelund

Kommunikationschef

anb@tekniq.dk

7741 1566


Der skal sættes strøm til den grønne omstilling

Ny rapport understreger behovet for, at elektrificeringen af Danmark kommer op i fart. Noget, der ifølge brancheorganisationerne TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk Energi kræver en bred, politisk indsats.

Over de næste år vil der ske en voldsom stigning i antallet af elbiler og varmepumper. Det viser en ny rapport fra EA Energianalyse. Eksempelvis forventes det, at der i 2030 vil være 400.000 elbiler, såfremt der ikke gennemføres yderligere politiske initiativer, og mere end dobbelt så mange varmepumper som i dag. Skal det ske, er der dog brug for, at der investeres i elektrificeringen af Danmark. Rapporten understreger blandt andet, at der skal etableres cirka én ladestander pr. elbil, hvilket vil kræve en markant forøgelse af de nuværende ladepunkter.

Hos brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne hilses resultaterne i rapporten velkommen. Samtidig fremlægger man 6 konkrete anbefalinger om elektrificering.

”Elektrificering er vejen til et grønt dansk energisystem. Og det er vigtigt, at vi investerer klogt i den nødvendige elinfrastruktur. For den grønne transport betyder det, at der skal opbygges en fintmasket ladeinfrastruktur, og her kan kommunerne som bygge- og planmyndighed sikre, at der etableres ladestandere i forbindelse med eksempelvis arbejdspladser, butikker og lejligheder,” siger Niels Jørgen Hansen adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Han understreger, at elektrificering ikke kun handler om transport.

”Også vores opvarmning skal elektrificeres. Olie og naturgas skal udfases, og varmepumper skal i vid udstrækning erstatte de sorte brændsler,” siger Niels Jørgen Hansen og uddyber:

”Og elektrificeringen kommer ikke af sig selv. Derfor er der brug for at understøtte private initiativer, som hjælper elektrificeringen på vej. BoligJobordningen bør udvides og indrettes, så den understøtter privates investeringer i elektrificering. Vi bør også indrette vores energiafgifter til opvarmning og transport, så de nedbringer CO2-belastningen – dvs. at lavere afgifter skal støtte udbredelsen af grønne løsninger, og højere afgifter skal hjælpe til at udfase de sorte brændsler”, siger Niels Jørgen Hansen.

De 6 anbefalinger fra TEKNIQ Arbejdsgiverne modtager ros fra Dansk Energi.

”I takt med at det bliver billigere at producere grøn el, er det helt afgørende, at vi bruger den til at udfase fossile brændsler i transport, industri og opvarmning af huse. Sker der ikke en ændring på forbrugssiden, har vi tabt klimakampen på forhånd,” siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, og tilføjer:

”Men vi må ikke glemme fundamentet for den grønne omstilling: Elnettet. Ellers risikerer vi at snuble i rejsen mod et grønt og elektrisk Danmark. Der skal investeres i nettet og i digitale muligheder, så vi spreder danskernes elforbrug ud,” siger Lars Aagaard adm. direktør i Dansk Energi.

Du kan læse hele rapporten og TEKNIQ Arbejdsgivernes seks anbefalinger her!

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.