Energieffektiv frost fra Jelling blev hædret

Hørup Maskiner modtog onsdag Energiprisen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne i forbindelse med den energipolitiske åbningsdebat på Christiansborg.

En omfattende effektivisering af Danmarks energiforbrug er afgørende, hvis det skal lykkes at nå regeringens mål om en reduktion af CO2-udledningen på 70 procent. Derfor var det mere aktuelt end nogensinde, da TEKNIQ Arbejdsgiverne traditionen tro onsdag kunne uddele Energiprisen i forbindelse med den energipolitiske åbningsdebat.

Prisen gik til Hørup Maskiner fra Jelling, der som en mindre industrivirksomhed med 15 ansatte valgte at deltage i et udviklingsprojekt med det formål at mindske energiforbruget i frysetunneller, der indfryser kød, kyllinger og pølser. Projektet har vist, at det er muligt at reducere elforbruget med op til 86 procent, når fersk kød hurtigst muligt skal indfryses.

”At det ligefrem skulle føre til en pris, havde jeg ingen idé om, da vi gik i gang, og det er jo heller ikke derfor, vi har gjort det. Men det er da virkelig rart at blive anerkendt for vores del af projektet,” sagde Søren Melgaard, direktør hos Hørup Maskiner.

Det var tidligere klima-, energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt, der overrakte prisen. Han fremhævede blandt andet prisvinderens vilje til at tænke langsigtet i arbejdet med at skabe energieffektive løsninger.

”Markedet for fryse-tunneller er ikke ret stort og derfor købes der kun nyt når der er behov for det. Alligevel så Hørup Maskiner muligheder ved at deltage i projektet -ikke for pengenes skyld, men for at kunne udvikle virksomheden og måske skabe nye forretningsideer,” sagde Lars Chr. Lilleholt, da han overrakte prisen og uddybede:

”Det er prisværdigt, at vi har virksomheder i den størrelse, der ønsker at bidrage til miljøudvikling i en tid, hvor der er travlt, og det er svært at få arbejdskraft. Det er en satsning og indsats for miljøet, som det helt klart er værd at give TEKNIQ Arbejdsgivernes Energipris for,” sagde Lars Chr. Lilleholt.

Energiprisen går hvert år til en person eller en virksomhed i Danmark, der har udviklet et produkt eller en proces, som sikrer en væsentlig bedre energiudnyttelse eller fremmer brugen af vedvarende energikilder.

”Det er hvert år en stor ære at hædre en virksomhed, som i praksis gør noget særligt for at reducere miljøbelastningen lokalt, nationalt eller internationalt, og det er mere vigtigt end nogensinde, at vi sætter fokus på energieffektiviseringen og arbejdet med at sætte yderligere gang i den grønne omstilling,” sagde Mads Graves, direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Overrækkelse af Energiprisen.

Lars Chr. Lilleholt overrakte prisen til Søren Melgaard (t.h.).


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.