Debat: Hjælp BoligJobordningen med at sparke gang i den grønne omstilling

Debatindlæg bragt i Børsen den 12. september 2019 på vegne af Mads Graves, direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Børsen og Steen Bocian skrev onsdag den 11. september om problemerne ved BoligJobordningen. Og selvom vi hos TEKNIQ Arbejdsgiverne er enige i, at ordningen har sine svagheder (mere om det senere), så synes vi, det er problematisk, at man fuldstændig overser de store fordele, fradragsmuligheden har givet.

Ordningen har igennem syv år skabt nye muligheder for almindelige danskere, der gerne vil renovere deres hjem og i det hele taget bo bedre. BoligJobordningen har samtidig været med til at sikre arbejdspladser og vækst i Danmark, når der er blevet sat renoveringer i gang i private hjem, som formentlig ellers ikke var blevet påbegyndt eller i stedet var blevet udført sort.

Men ordningens vigtigste formål bør dog have en helt anden kulør – grøn!

Den nemmeste og billigste måde at nå i mål med de grønne ambitioner på er ved at forbruge mindre energi. Det vil danskerne gerne være med til, særligt hvis de får en økonomisk håndsrækning. Vi ved, at tilskud har stor betydning for motivationen for at investere i grønne løsninger. BoligJobordningen kan være med til at give forbrugerne et skub i den rigtige retning, så de får realiseret deres grønne ambitioner. Denne aktivisme skal regeringen understøtte ved fortsat at gøre det attraktivt med investeringer i hjemmet.

Det primære problem med BoligJobordningen er, at den ikke er målrettet og ambitiøs nok. Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler vi derfor, at man fokuserer ordningen på grønne investeringer og udvider den til også at omfatte materialer og opsætning af private ladestandere til elbiler og varmepumper – samtidig med at det fradragsberettigede beløb sættes op. Endelig bør det være muligt at overføre ubrugte fradrag fra år til år. På denne måde vil BoligJobordningen i højere grad være med til at gøre en forskel også ved mere omkostningstunge tiltag, hvor arbejdslønnen kun udgør en mindre del af de samlede omkostninger.

Det er nemt nok for politikerne at sætte mål og opsætte vindmøller, men hvis danskerne skal sætte deres opsparing i arbejde og investere i den grønne omstilling, er der brug for en velvoksen økonomisk gulerod.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.