Simon O. Rasmussen

Simon O. Rasmussen

Underdirektør

sra@tekniq.dk 

7741 1551

Danskernes hjem begynder at tænke sig om

Elektronisk styring er så småt ved at vinde indpas i vores boliger. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Men der er ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne stadig et stort uudnyttet potentiale for den nye teknologi, når det gælder styringen af vores varme- og elforbrug.

Danskerne er så småt begyndt at åbne deres hjem for teknologi, der hjælper med at effektivisere energiforbruget. 16 procent af vores huse er således udstyret med elektronisk styring, der automatisk regulerer vores varme- og elforbrug.

Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik, som viser, hvilken elektronik danske familier er i besiddelse af. Tallene understreger dog også, at danskerne har mere fokus på andre områder end at investere i elektronisk hjælp til at optimere energiforbruget. Eksempelvis ejer hele 38 procent en espressomaskine, mens 23 procent har et gps-ur.

”Der er stadig er et stort uudnyttet potentiale, i elektronisk styring af forbruget i vores hjem. Det til trods for, at man med denne type teknologi virkelig kan spare både energi og CO2, samtidig med at man kan få et langt bedre indeklima,” siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, og uddyber:

”Jeg tror dog på, at vi de kommende år vil se et skred i udviklingen, hvor langt flere hjem opnår elektronisk styring af særligt energiforbruget. Det bliver en mere integreret del af vores hverdag og derfor ikke noget, vi tænker nærmere over,” siger Simon O. Rasmussen.

Han understreger samtidig, at intelligent styring af energiforbruget i vores hjem spiller en stor rolle, hvis vi skal nå de klimamål, regeringen har opstillet.

”Vi kan jo se, at 40 procent af Danmarks samlede forbrug stammer fra bygningerne – herunder også private hjem. Så i den grønne sags tjeneste er det vigtigt at åbne boligejernes øjne for de gevinster, man kan hente ved at styre energiforbruget intelligent. Derved sikrer vi lavere energiregninger og mindre CO2-udslip, samtidig med at vi samlet set bruger energien mere effektivt,” siger Simon O. Rasmussen.

”Og det er ikke fordi, danskerne er teknologiforskrækkede. Eksempelvis er det nu kun 15 procent, der stadig har en fastnettelefon. For bare tre år siden var det tal 26. Til gengæld har 90 procent nu en smartphone. Og jeg tror på, vi kan se en tilsvarende udvikling, når det gælder elektronisk smart-home-styring,” siger Simon O. Rasmussen.

Hvad er ”smart-home-styring”

  • Tekniske løsninger, som gør det muligt automatisk og/eller ved hjælp af fx en mobiltelefon at styre energiforbruget i boligen.
  • Det kan eksempelvis være automatisk vejrkompensering, som optimerer fjernvarme eller gasfyr efter temperaturen udenfor.
  • Det kan også være styring af belysning inde og ude – fx lystænding om aftenen og regulering af belysningsniveau.
  • Der kan være tale om digitale termostater på radiatorer, som automatisk slukker, når man lufter ud, og skruer ned for varmen, når man ikke er hjemme.
  • Eller det kan være alarmsystemer og fjernbetjente dørlåse.
Elektronisk styring

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.