Maria Schougaard Berntsen

Cheføkonom

msb@tekniq.dk

7741 1574

Virksomheder er stadig coronaramte et halvt år efter nedlukning

I både installations- og metalvirksomhederne er omsætningen fortsat mærket af nedgang. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne er der dog tegn på opklaring i horisonten.

Virksomhederne er stadig påvirket af coronapandemien. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 72 procent af virksomhederne i metalindustrien, 69 procent af elinstallatørerne og 50 procent af vvs- og blikkenslagerforretningerne oplevede et fald i omsætningen den forgangne måned på grund af coronapandemien. Og selvom der er fremgang at spore, er der indenfor hver branche stor forskel på, hvordan de enkelte virksomheder påvirkes.

”Nogen er helt sikkert ved at være trætte af corona-pandemien og al snakken, der følger med. Og flere virksomheder er da også nået dertil, hvor de ikke længere mærker det på omsætningen – især inden for vvs- og blikkenslagerbranchen. Alligevel mærker syv ud af ti stadig coronapandemien på omsætningen inden for elbranchen og metalindustrien, ligesom det er tilfældet for hver anden virksomhed i vvs-branchen. Så for rigtig mange er tingene altså endnu ikke vendt tilbage til ”de gode gamle dage” før coronapandemien,” siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.200 virksomheder inden for el, vvs og metal.

Cirka en måned efter nedlukningen var det 74 procent af virksomhederne i metalindustrien, 77 procent af el-installatørerne og 66 procent af vvs- og blikkenslagervirksomhederne, der vurderede, at den forudgående måneds omsætning var lavere end normalt på grund af coronakrisen. Det er således især indenfor vvs- og blikkenslagerforretning, at flere har vristet sig fri af coronakrisen og genetableret hele deres normale omsætningsniveau.

”De økonomiske forudsigelserne viser en økonomi i et noget mere behersket tempo i dag, end før coronapandemien brød ud. Krisen har kostet, og mange virksomheder har tabt omsætning, der skal vindes ind igen. Så selvom de økonomiske nøgletal har pil opad i dag, opvejer det jo hverken det tabte fra foråret eller den omsætningsnedgang, der stadig er til stede i mange virksomheder”, siger Maria Schougaard Berntsen og fortsætter: 

”Nu får danskerne mulighed for at få tre ugers feriepenge i hånden. Noget, der kan skubbe ekstra gang i renoveringer i de private hjem. Og der er helt klart virksomheder, som stadig ser langt efter nye kunder, hvor det vil falde på et tørt sted. Andre virksomheder gruer for, hvordan udviklingen går i udlandet, og deres eksportmuligheder, fremover. Mens andre igen er praktisk talt uberørte af situationen,” siger Maria Schougaard Berntsen.

Netop udfordringerne med, hvordan Danmark og dansk erhvervsliv atter kommer op i gear, er da også hovedemnet, når TEKNIQ Arbejdsgiverne i dag (den 30. september) holder sin årsdag, som denne gang – på grund af coronasituationen – bliver virtuel.

Årsdagen kan følges ved at klikke sig ind her og tilføje arrangementet til kalenderen!


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.