Maria Schougaard Berntsen

Cheføkonom

msb@tekniq.dk

7741 1574

Politisk fokus på varebilstyverier i Nordjylland

Fredag d. 23. april fik Uggerly Installation i Aalborg besøg af folketingsmedlem og retsordfører Preben Bang Henriksen (V). Her fik han en gennemgang af de store udfordringer, regionens håndværkere stadig har med ubudne gæster, som tømmer virksomhedernes varebiler for værdi. Samtidig understregede man, at hurtigere adgang til data kan gøre det lettere at forebygge tyverierne.

Håndværksvirksomheder i Nordjylland oplever i stor stil, at indbrudstyve tømmer både varebiler og byggepladser for maskiner og værktøj. Det er også tilfældet for Uggerly Installation, der alene det seneste år har oplevet, at tyve en håndfuld gange er gået på togt i virksomhedens biler.

Derfor havde Henrik Uggerly, adm. direktør hos Uggerly Installation, samt brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne inviteret retsordfører Preben Bang Henriksen (V) på besøg for at fortælle om de store konsekvenser, det kan have, når tyve lænser varebiler og byggepladser.

”Vi kan se, at der er en stor geografisk spredning på disse indbrud. De koster både i forhold til vores egen virksomheder, og når det gælder den service, vi kan levere til vores kunder. Vi bruger unødigt megen tid på det her, og desværre oplever vi, at politiet dels ikke tager problemerne alvorligt og dels ikke har ressourcer til at efterforske sagerne,” sagde Henrik Uggerly.

En anden udfordring er, at der kan gå op til et halvt år, efter indbruddet er begået, før indbrudsdata offentliggøres. På det tidspunkt er informationerne reelt forældede og kan ikke længere bruges af virksomhederne til at forebygge tyverierne.

”Når vi ikke har adgang til de nødvendige data om indbrudstyvenes, er det svært for branchen at reagere hurtigt nok, hvis der sker fx en stigning i indbrud i lokalområdet, eller hvis man løser en opgave i et område, hvor man ikke kender til den forhøjede risiko. På samme måde er det svært for brancheforeninger eller forsikringsselskaber at vejlede virksomheder ordentligt,” sagde Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

”Adgangen til aktuelle og troværdige offentlige data har stor værdi. På den måde kan indbrudsdata gå fra at være statistik til et konkret værktøj, man kan bekæmpe kriminalitet med,” understregede hun.

Preben Bang Henriksen anerkender da også, at der er et markant problem med tyverier fra ikke mindst varebiler.

“Det er rystende at høre, at systemet ikke fungerer i praksis. Det hører ingen steder hjemme, at servicen er så ringe. Politiet skal naturligvis foretage sine egne prioriteringer, men det ser ud til, at man konsekvent har nedprioriteret denne type indbrud. Der er brug for mange flere tiltag og stikprøvekontroller, hvis vi vil problemerne til livs. Samtidig skal virksomhederne i højere grad have adgang til data, så de bedre kan forebygge indbruddene – præcis som TEKNIQ Arbejdsgiverne foreslår det. Det vil vi gå til ministeren med,” sagde han.

En rundspørge blandt TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder viser, at næsten en fjerdedel af installationsvirksomhederne har været udsat for indbrud i deres varebiler indenfor de seneste 12 måneder. 27 procent oplever desuden, at problemerne med tyverier er stigende. Mere end 16 procent af virksomhederne har desuden været udsat for tyverier på byggepladserne.

Uggerly
Under sit hos Uggerly Installation fik Preben Bang Henriksen (m.f.) et indblik i de udfordringer Henrik Uggerly og hans virksomhed står med, når der er ubudne gæster i deres varebiler.


TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.