Tina Voldby

Tina Voldby

Underdirektør

tvo@tekniq.dk

7742 4238

Industrivirksomheder slider stadig med lærlingetallene

Der er store brancheforskelle, når det gælder udviklingen i antallet af indgåede uddannelsesaftaler indenfor metaluddannelserne. Det understreger helt nyt tal, som dog viser svage tegn på bedring efter et år i coronaens tegn.

Det kniber stadig for metalbranchen at få vendt udviklingen i antallet af nye uddannelsesaftaler. Helt nye tal viser for de fleste uddannelsers vedkommende et fald de første 11 måneder i 2020 i forhold til samme periode året før.

”Det er ikke overraskende, at udviklingen er, som den er, med tanke på den usikkerhed mange virksomheder i metalbranchen har været ramt af i forbindelse med coronakrisen. Men vi kan også se, at der er enorme udsving indenfor de forskellige brancher,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Tallene viser et fald i antallet af indgåede uddannelsesaftaler hos både smede (-1,8 procent), industriteknikere (-7,5) procent og skibsmontører (-15,6 procent), mens der er en stigning på hele 13,7 procent hos entreprenør- og landbrugsmekanikere.

”Det er nok et meget godt billede på, hvordan situationen er i de respektive brancher. Når det gælder skibsmontøruddannelsen, kan tallene dog også hænge sammen med, at det generelt er svært at skaffe de nødvendige lærlinge i de yderområder af landet, hvor skibsværfterne typisk ligger,” vurderer Tina Voldby.

Hun peger samtidig på, at faldet i antallet af indgåede uddannelsesaftaler har rettet sig en smule mere end i den første del af 2020 for alle de nævnte uddannelser.

”Men der skal formentlig generelt mere gang i hjulene i industrien, før vi for alvor vil se tallene vende – afhængigt af, hvordan coronapandemien udvikler sig. For nylig viste konjunkturtallene for metalindustrien, at troen på fremtiden var voksende, og vi kan håbe på, at det også vil påvirke virksomhedernes lyst til og mulighed for at tage flere lærlinge,” siger Tina Voldby

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.