Debat: Vi har brug for mere udenlandsk arbejdskraft på Fyn

Debatindlæg bragt i Fyens Stiftstidende den 5. juli på vegne af Ken Hansen, formand for TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd for Region Syddanmark, samt Hanne Birgitte Nylev, Torben Bjørn Andersen og Claus Hybel, medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd for Region Syddanmark.

Siden COVID-19’s indtog er ledigheden på Fyn faldet med 7,1 procent. Det betyder, at der i dag er 10.562 tilmeldte ledige på Fyn, mens der inden coronakrisen tilbage i marts 2020 var 11.364. Der er med andre ord tale om et lavt tal, og det er værd at rose de fynske virksomheder for, at de, trods omfattende restriktioner og nedlukninger, har formået at holde gang i økonomien og holde fast i antallet af arbejdspladser.

Faktisk er det gået så godt i nogle brancher, at vores medlemmer i TEKNIQ Arbejdsgiverne nu melder, at de begynder at have problemer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.  

Den faldende ledighed udgør en mærkbar risiko for, at vi i Danmark i almindelighed – og på Fyn og andre dele af landet med lav ledighed i særdeleshed – risikerer at opleve reelle ’flaskehalsproblemer’ de kommende år.

Skrækscenariet er, at de mange små og mellemstore virksomheder, der driver forretning på Fyn, må se sig nødsaget til at sige nej til opgaver og projekter – udelukkende fordi de ikke har det nødvendige udbud af kvalificeret arbejdskraft.

Udenlandsk arbejdskraft til gavn for de danske virksomheder

Ledighedstallene kan aldrig gå helt i nul, og virksomhederne ansætter ofte medarbejdere, der ikke helt har kompetencerne på plads og uddanner dem selv det sidste stykke. For ingen virksomheder er kræsne, når der står en god mand eller kvinde i døren med den rette indstilling. Derfor skylder vi også de fynske virksomheder at hjælpe dem på vej i søgningen efter kvalificeret arbejdskraft. Og her er der simpelthen brug for at åbne døren for bedre muligheder for at tiltrække medarbejdere fra landene omkring os.

I dag udgøres cirka 10 procent af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i Danmark af medarbejdere fra andre lande - primært fra EU.

Potentialet for at hente flere udlændinge til Danmark er stort – også uden for EU’s grænser. Hvis vi sidestiller af potentielle medarbejdere fra EU’s kandidatlande (Albanien, Nordmakedonien, Serbien og Montenegro) vil det lede til gevinster på tre fronter for Danmark: (1) Vi vil få mere kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne, (2) at Danmarks samlede velstand (BNP) vil stige med 1-2 mia. kroner om året og (3) at vi får bedre muligheder for fremtidig vækst hos virksomhederne på Fyn og i resten af landet.

Det kan måske lyde kontroversielt, men der er ingen grund til at være blind for også uden for Danmarks grænser er der kompetente folk, som gerne vil have et job. Og faktum er, at mange brancher og sektorer – eksempelvis el-, vvs-brancherne og dele af industrien – forventer stor vækst de kommende år. Det vil ikke ligefrem mindske behovet for højt specialiseret arbejdskraft, og hvis ikke der er danskere nok til at indfri den store efterspørgsel, er udenlandsk arbejdskraft en oplagt løsning.

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne håber vi derfor, at politikerne på Christiansborg både vil fortsætte med at investere i den danske arbejdsstyrke sammen med virksomhederne gennem den virksomhedsrettede beskæftigelsesindsats – samt overveje mulighederne for at åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft. Det skylder vi virksomhederne både på Fyn og i resten af Danmark. 

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.