Maria Schougaard Berntsen

Cheføkonom

msb@tekniq.dk

7741 1574

Behov for at bane vejen for den grønne omstilling i landdistrikterne

Det kan være svært at få bevilliget det nødvendige lån, når danskerne skal købe bolig i landdistrikterne, små virksomheder har brug for kapital, eller en boligejer vil låne til eksempelvis at udskifte oliefyr eller naturgas med en varmepumpe. Derfor hilser TEKNIQ Arbejdsgiverne det velkomment, at regeringen nu vil se på, hvordan adgangen til finansiering sikres.

Det kan være op ad bakke at få et lån, hvis du ønsker at investere i en bolig i landdistrikterne, eller hvis du som boligejer udenfor byerne forsøger at låne penge til at energirenovere dit hjem. Dermed har det også været en udfordring at sikre den nødvendige finansiering for de boligejere, der eksempelvis ønsker at udskifte oliefyr eller naturgas med en varmepumpe.

Men nu vil regeringen lancere en model med statsgaranti på dele af realkreditbelåningen – målrettet netop landdistrikterne. Et initiativ, som både skal forkorte vejen til drømmeboligen, gøre det lettere at starte en ny virksomhed eller give mulighed for at omsætte de grønne drømme til handling. Det glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne.

”Det er vigtigt, at det er attraktivt at bo og drive virksomhed i hele Danmark – og ikke kun i de større byer. Vi bakker op om ambitionen om at gøre det lettere at skaffe det økonomiske grundlag, der kan sikre både de ønskede fysiske rammer for den enkelte familie i landdistrikterne og finansiering til de virksomheder, som skaber arbejdspladser og vækst i disse dele af landet”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

”Dermed kan vi forhåbentlig gøre det endnu mere attraktivt at bo uden for de store byer, samtidig med at vi styrker den grønne omstilling i hele landet. Netop den grønne omstilling i form af energirenovering er noget af det, der forbedrer boligerne og hæver deres værdi allermest, selvom det kan være svært at få bankerne til at hjælpe til – især i områder med lave boligpriser. Og trods de allerede eksisterende tilskudsordninger, vil der ofte være tale om en investering på omkring 100.000 kroner, når man fx vil skrotte det gamle oliefyr og gøre sin bolig tidssvarende med en klimavenlig luft-vand-varmepumpe,” siger Maria Schougaard Berntsen.

Hun understreger, at den konkrete model naturligvis bør drøftes med den finansielle sektor.

“Fokus bør være på at rette en markedsfejl, så boligmarkedet i landdistrikterne ikke går i stå. Samtidig skal det gøres attraktivt at investere i ens bolig, fordi man så bedre kan sælge boligen igen på et senere tidspunkt. Men det er selvfølgelig helt centralt, at ordningen ikke skævvrider markedet, og at långivningen reelt tager udgangspunkt i boligens langsigtede værdi og ikke mindst låntagers økonomi,” understreger Maria Schougaard Berntsen.

Fakta om den foreslåede nye lånemodel

  • Regeringen vil indføre en model med statsgaranti på realkreditbelåningen mellem 60 og 80 pct. af boligens værdi i postnumre med lave kvadratmeterpriser (under 8.000 kroner).
  • Dermed vil staten garantere den yderste fjerdedel af realkreditlånet.
  • Modellen skal bruges i de tilfælde, hvor realkreditinstitutterne ikke tilbyder belåning på grund af for stor usikkerhed om ejendommens værdi i udvalgte områder.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.